Åklagaren yrkar på vård för Elena Åsbergs mördare

avJohanna Rapp

KRIM

Snickaren som mördade 55-åriga Elena Åsberg lider av en psykisk störning.

Nu yrkar åklagaren på att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Det finns risk att han kan återfalla i brott, säger åklagare Carin Lantorp.

Den första augusti gick den 31-åriga snickaren till attack mot den 55-åriga förskoleläraren Elena Åsberg vid en sopstation i Surahammar. Snickaren hade ingen koppling till Elena Åsberg utan det har rört sig om en slumpmässig attack med ett stort antal knivhugg.

– Något motiv har vi inte hittat och det fanns ingen koppling mellan dem, säger åklagare Carin Lantorp.

Foto: Pontus Orre

Hittade blod i bilen

Flera personer bevittnade hur 31-åringens företagsbil lämnade återvinningscentralen i hög hastighet och efter att polisen lyckats identifiera bilen började man spana på den och snart kunde polisen gripa 31-åringen. I bilen han använde hittade man blod från Elena Åsberg och hennes blod hittades också på en av hans strumpor.

Enligt tingsrätten är 31-åringen skyldig till mordet på Elena Åsberg och han har fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som visat att 31-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Enligt den rättspsykiatrisk undersökning led han även av en allvarlig psykisk störning när han enligt tingsrätten attackerade Elena Åsberg.

Yrkar på rättspsykiatrisk vård

Under tisdagen avslutades förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt och nu yrkar åklagare Carin Lantorp på att snickaren döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Eftersom det är en utredning som gjorts av medicinska experter som kommit fram till att han lider av en psykisk störning så måste jag förhålla mig till det, säger Carin Lantorp.

Den psykiska störningen gör också att det finns risk för återfall i brottslighet, menar rättsmedicinalverket.

– Det finns risk att han kan återfalla i brott, säger åklagare Carin Lantorp.

Den 23 februari är tingsrättens dom planerad att komma.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM