Åklagarens bästa kort för att få Peter Madsen fälld för mord

avJohanna Rapp

KÖPENHAMN. I dag faller domen mot Peter Madsen som står åtalad för att ha mördat journalisten Kim Wall.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen har yrkat på livstids fängelse – och stjärnadvokaten Mette Grith Stage lyfter fram en punkt hon menar talar starkt för en fällande dom:

– Ett av de starkaste korten är Peter Madsens många olika förklaringar. Om åklagaren kan visa för domaren att Peter Madsen är fullständigt otrovärdig, så är de redan långt på väg, säger den danska advokaten.

Klockan 13.00 meddelas domen mot Peter Madsen i Köpenhamns Byret (tingsrätt). Domaren Anette Burkø kommer då att läsa upp domslutet och även kort att redogöra för hur man resonerat.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen har yrkat på att Peter Madsen döms till livstids fängelse, alternativt förvaring. Förvaring är, precis som en livstidsdom, ett tidsobestämt straff som personer som bedöms vara särskilt farliga för sin omgivning kan dömas till.

Att Peter Madsen döms till förvaring ”kan krävas” enligt Rättsläkarrådet i Danmark, även om hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark protesterar mot det med hänvisning till att Madsen aldrig tidigare har dömts för brott. Hon menar att han istället bör dömas till sex månaders fängelse för brott mot griftefriden, som han erkänt.

1 av 4 | Foto: Andreas Hillergren
Åklagare Jacob Buch-Jepsen anländer till torsdagens rättegång mot Peter Madsen i Ubåtsfallet där han står åtalad för att ha mördat journalisten Kim Wall.

Vittnet talar för Madsens fördel

Enligt den danska advokaten Mette Grith Stage har försvaret två starka kort på sin hand, när det handlar om att bevisa Peter Madsens oskuld för mord – den okända dödsorsaken samt expertvittnet från tekniska institutet.

– Försvaret spelar mycket på dödsorsaken och det är också där hon har haft mest att komma med. Hon menar att om man inte fastställt dödsorsaken, hur kan man då säga att hon blivit mördad och att Peter Madsen skulle ha mördat henne? Det är självklart ett osäkerhetsmoment, säger Mette Grith Stage och tillägger:

– Försvaret har också expertvittnet från tekniska institutet som talar till Peter Madsens fördel och som motsätter sig ubåtsexperten. Vittnet säger att Madsens scenario faktiskt är möjligt, att det kunde uppstå undertryck och en kolmonoxidförgiftning på ubåten som han beskrivit.

Tre punkter som talar mot Madsen

För åklagarmyndigheten ser Mette Grith Stage tre starka punkter som talar för en fällande morddom. Den första handlar om de olika versionerna som Madsen levererat om vad som egentligen hände på ubåten. Först att han släppt iland Kim Wall, sedan att hon fått en lucka i huvudet innan han istället hävdade att hon dött på grund av en olycka orsakad av undertryck på ubåten.

– För åklagarsidan är det ett starkt kort att Peter Madsen har bytt förklaring så många gånger, säger Mette Grith Stage.

Hon menar också att expertvittnet, örlogskaptenen Ditte Dyreborg, är viktig för åklagarsidan. När Dyreborg vittnade sa hon bland annat att man borde ha hittat spår av kolmonoxid i luften om det gått till som Madsen sagt.

– Hon sa klart och tydligt att hon menade att Madsens förklaring inte kunde vara riktig och för åklagaren är det viktigt att ha ett expertvittne som avvisar den tilltalades förklaring, menar Mette Grith Stage.

Dessutom tar hon upp det material som hittats på Peter Madsens datorer och de sökningar som gjorts på hans mobil som handlar om tortyr- och våldspornografi.

– Självklart kan man ha en sexuell fantasi utan att genomföra den, men det är belastande för Madsen att det funnits dödsporr på hans dator och att åklagaren kan säga att han har ett intresse för det åklagaren menar har skett. Detta i kombination med sms-korrespondensen han hade med en väninna där det stod att han hade lust att skära henne i halsen med en kniv och binda henne ombord på Nautilus. Det är belastande sms eftersom de liknar vad åklagaren menar har skett.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

”Det perfekta brottet”

Den juridiska experten, brottmålsadvokat Ingela Hessius, som även arbetat som åklagare, tror att Peter Madsen kommer att dömas för mord. Enligt henne blir åklagarsidans sammantagna bevisning stark med de sexuella våldsfilmerna, verktygen som tagits med på ubåten, uttalanden från Madsen om att han vill begå det perfekta brottet, den rättspsykiatriska undersökningen, de skiftande förklaringarna.

– Det blir en sammanvägning av allting eftersom man inte hundraprocentigt kan sammanställa dödsorsaken, säger Hessius.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att det handlar om ett planerat mord av sexuell karaktär och enligt Ingela Hessius talar bland annat de medhavda verktygen för det.

– Det som han har haft med sig till ubåten och att han vänt sig mot andra kvinnor först och velat ta dem med på ubåten. Jag håller med åklagaren där, att det blev just Kim Wall var inte planerat, men det var det första tillfället han fick. Hade någon av de tidigare sagt ja hade det istället kunnat hända dem. De tankarna har väl växt fram under en tid vad det verkar, och sedan blev det tillfälle. Då har han med sig de här verktygen till ubåten för att kunna förverkliga sina tankar, säger Ingela Hessius och tillägger:

– Och tanken var väl säkert ur hans perspektiv att begå det perfekta brottet. Och lika osannolikt som hela det här ärendet är, lika osannolikt är det att man lyckas hitta alla hennes kroppsdelar. Det är helt otroligt faktiskt. Det kan han ju aldrig någonsin ha föreställt sig.

Peter Madsen är åtalad för mord på journalisten Kim Wall, och dessutom sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

ARTIKELN HANDLAR OM