Polisen misstänker: Bröderna mördade vän och attackerade polis

avJohanna Rapp

KRIM

Allt började med att de två bröderna dödade sin vän i ett skyddsrum i Stockholm.

Under de följande två timmarna ska de sedan ha begått en rad brott – som slutade med en attack på en polis.

Det menar åklagaren som nu åtalar bröderna för mord och flera andra brott.

– Det verkar som att någonting har gått rejält snett denna dagen, säger åklagare Anna Stråth.

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD

I början av juni hittades en man i 20-årsåldern svårt skadad i ett skyddsrum i Botkyrka i Stockholm. Han avled senare av sina skador.

– Han har utsatts för kraftigt trubbigt våld enligt rättsläkaren. Enligt skadebilden ser det ut som att han har blivit ihjälsparkad och han har skador på flera ställen på kroppen, säger åklagare Anna Stråth.

Två av mannens vänner misstänks ligga bakom dödsmisshandeln. Enligt åklagaren brukade de unga männen umgås i skyddsrummet, det ska ha varit som ett andra vardagsrum för dem.

Vad som sedan hänt vet man inte.

Själva förnekar bröderna att de dödat sin vän.

– Det verkar som att det är någonting som går rejält snett den här dagen och de misstänks för flera brott under några timmar, säger Anna Stråth.

Attackerade polis

Brödraparet är misstänkta för fem olika brott. Efter mordet tros de ha misshandlat två personer på en parkering utanför skyddsrummet med sparkar och slag. Därefter ska de ha fått skjuts av en äldre kvinna – och sedan snott hennes bil. Enligt åtalet skjutsade hon bröderna från brottsplatsen, de ska då ha varit blodiga och narkotikapåverkade. Men när kvinnan inte ville skjutsa männen längre ska de ha gripit tag i ratten och försökt styra bilen. Det slutade med att kvinnan inte vågade vara kvar i bilen, utan kastade sig ur den.

– Ta bilen, låt mig vara, sa kvinnan enligt åtalet.

Bröderna misstänks sedan ha sparkat, stampat och slagit en receptionist på ett hotell i Årsta.

– Det ser ut att ha slagit slint, säger Stråth.

På väg ut från hotellet stötte de på en polis – som de också misstänks ha attackerat. Enligt åtalet ska de ha knuffat, slagit och sparkat polismannen och hans hund. De misstänkts också ha försökt ta polisens tjänstevapen. Hunden skadades vid attacken.

– Polisen upplevde att de angrep honom bland annat genom att försöka ta pistolen ifrån honom i syfte att attackera honom och han kände sig trängd och avlossade skott som en sista utväg, säger Anna Stråth att polismannen uppgett.

Polisen ska ha avlossat sju skott, ett varningsskott och sedan ytterligare sex skott, varav tre träffade en av bröderna, enligt åklagaren.

– De vidgår incidenten med polisen men säger att de känner sig angripna, enligt Stråth.

Bröderna åtalas nu för mordet på vännen. De åtalas också för två fall av misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel och våld mot tjänsteman.

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Årsta

Stockholm

Brott