Jonas Falk får ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Jonas Falk ska få ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning.

Pengarna ska fungera som kompensation för det lidande han utstått under tiden han suttit isolerad.

Jonas Falk ska få ytterligare 1,5 miljoner kronor i ersättning, enligt en dom från Stockholms tingsrätt. Falk yrkade på ersättning av staten för lidande och påstådda överträdelser av Europakonventionen. Han menade också att han lidit ekonomisk skada till följd av frihetsberövandet.

Och det är just för lidandet av att sitta häktad som rätten nu väljer att ge Falk ytterligare ersättning.

Krävde över 15 miljoner

År 2015 beviljades Jonas Falk en ersättning på 1,6 miljoner kronor av justitiekanslern efter att han suttit frihetsberövad i 1 246 dygn, nästan 3,5 år.

Han hade då yrkat på över 15 miljoner kronor.

Nu menar tingsrätten att den ersättning han redan fått inte är skälig kompensation för den långa tid han satt frihetsberövad och isolerad.

– Vid bedömningen av om ytterligare ersättning för lidande ska utgå har tingsrätten framförallt beaktat att frihetsberövandet pågått under mycket lång tid och att mannen suttit isolerad under större delen av frihetsberövandet, säger rådmannen Jennie Dackmar i ett pressmeddelande.

Jonas Falk
Jonas Falk

Jonas Falk yrkande om ersättning för ekonomisk skada ogillas däremot eftersom rätten menar att:

”Mannen inte gjort sannolikt att han skulle ha haft de av honom uppgivna inkomsterna”, enligt ett pressmeddelande.

Jonas Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott – men friades i juni 2014 då man ansåg att bevisningen inte höll.

Just nu sänder SVT 1 en dokumentärserie om fallet, ”Operation Playa”, som handlar om polisens metoder då man skulle spränga den då största knarkligan någonsin i Sverige. Efter förundersökningen kring mordet på Olof Palme var det den största förundersökningen någonsin i Sverige.

Under 2009 skickades några agenter från SSI, sektionen för särskilda insatser, som arbetar med att infiltrera grov organiserad brottslighet, till Barcelona. Där uppehöll sig Jonas Falk ibland, en misstänkt knarkbaron som tidigare dömts för bankrån, men som lämnat Sverige efter avtjänad dom.

Under sin operation började agenterna hänga på barer och klubbar och gjorde av med pengar på nöjen och alkohol, för att komma nära Falk. SVT har försökt få ta del av dokument som kan visa hur mycket pengar polisen la på sitt leverne under operationen, men enligt SVT har polisen hemligstämplat budgeten. Efter elva månader avbröt polisens operation.

– Jag skäms inte för att säga att polisen gick bakom ryggen på mig. Jag är jättearg för det här, säger Karin Bergstrand, åklagare och förundersökningsledare, till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE