Morden i Hallonbergen

Fouad Saleh döms till livstids fängelse i hovrätten för tre mord

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Fouad Saleh, 22, mördade två män och en kvinna i Hallonbergen förra året.

Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse – nu fastställer hovrätten domen.

Samtidigt dömer hovrätten även en man, som tidigare frikänts, för mord.

Den 22 januari förra året sköts en man i 25-årsåldern i ett garage nära sin bostad i Hallonbergen. Skottskadad lyckades mannen fly från garaget – och en vän körde honom till Karolinska sjukhuset. Men bilen förföljdes och utanför sjukhuset lyckades förföljarna stoppa bilen och där skjuta mannen i 25-årsåldern till döds.

Utanför mannens port lade vänner och bekanta blommor och minnessaker. Blommor som fortfarande låg kvar när nästa mord inträffade, bara några meter från mannens lägenhetsport.

En granne hade bevittnat mördarnas jakt och den 7 mars tog sig män in i hans och hustruns lägenhet. Kvinnan knivskars till döds och när vittnet kom hem till lägenheten efter en hundpromenad larmade han 112. Han kunde dessutom namnge flera av personerna som fanns i lägenheten, bland annat Fouad Saleh. Gärningsmännen jagade sedan vittnet ut på gatan där han misshandlades och knivskars till döds.

Efter dubbelmordet greps Fouad Saleh och ytterligare unga män nära brottsplatsen. Saleh, som beskrivits som ledargestalt, skrattar och ler emot kameran när polisen senare fotograferar honom.

Saleh döms för tre mord

Sammanlagt åtta män åtalades för inblandning i morden. Sex av dem åtalades för mordet på mannen i 25-årsåldern, fyra av männen åtalades för dubbelmordet. Under tingsrättsförhandlingen som hölls i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt beslutade rätten att tre av männen skulle försättas på fri fot.

Tingsrätten dömde 22-årige Fouad Saleh till livstids fängelse för tre mord och nu väljer hovrätten att fastställa straffet.

När det gäller mordet på mannen i 25-årsåldern utanför Karolinska fastställer hovrätten tingsrättens dom beträffande alla åtalade, bortsett från att en av männen döms för medhjälp till mord i stället för mord.

När det gäller mordet på paret i Hallonbergen döms, förutom Fouad, två andra män för mordet på mannen – men frikänns från delaktighet i mordet på kvinnan:

En 18-åring, som i tingsrätten frikändes för mordet på vittnet den 7 mars, döms nu av hovrätten för det mordet. Han döms till sluten ungdomsvård i tre år.

En 22-årig man döms till 14 års fängelse för mordet på vittnet, men frikänns från mordet på kvinnan.

När det gäller mordet på mannen i 25-årsåldern den 22 januari döms en 18-åring till sluten ungdomsvård och en 20-åring till tio års fängelse.

Advokat Marcus Lodin företräder de anhöriga till paret som mördades den 7 mars.

– Jag har ännu inte fått tag på mina klienter men med hänsyn till hur vi har sett på ansvaret för de tilltalade så är det givetvis med blandade känslor som vi tar del av hovrättsdomen. Det är för mina klienter ett lättnad, men även fullt rimligt sett till bevisningen, att den fjärde gärningsmannen nu döms i hovrätten för mord. Detta har varit viktigt för mina klienter. Sen är det beklagligt att två av de tilltalade frikänns från ett av morden. Men hovrätten har gjort sin bevisvärdering och man får respektera den, säger Lodin.

Saleh: ”Jokern” styrde

Fouad Saleh har under tiden han suttit häktad genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den lider han av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse. Under polisförhör har Saleh pratat om hur han styrts av röster från någon han kallat ”Jokern” och ”Clean” och ”Dirty”. Läkarna har dock bedömt rösterna som en efterhandskonstruktion.

– Jag träffade några. Jag visste jag skulle gå in, jag gick in jag såg henne, jag slog henne, jag dödade henne, det var roligt, har Saleh sagt i polisförhör.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Han döms till livstid för morden i Hallonbergen

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden i Hallonbergen

Hallonbergen

Stockholms tingsrätt

Våldsbrott