Efter 34 år i fängelse – nu är Leif Axmyr fri

Dömdes för dubbelmord 1982

1 av 10
KRIM

HALMSTAD. Han har suttit inlåst i 34 år – längre än någon annan livstidsdömd i Sverige.

Vissa menar att straffet blev extra hårt eftersom ett av hans mordoffer var styvson till en toppolitiker.

I förmiddags blev dubbelmördaren Leif Axmyr, 77, en fri man.

– Han verkade glad och samlad, säger Christer Renlid från föreningen Kris.

En bil från föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället, körde på förmiddagen in genom grindarna till anstalten i Halmstad.

En kvart senare kom dubbelmördaren Leif Axmyr ut, satte sig i bilen och lämnade anstalten.

– Han verkade glad och samlad trots allt. Han verkade känna hoppfullhet, säger Christer Renlid, som är skribent för Kris.

Det första Leif Axmyr gjorde var att åka till Kris lokaler i Halmstad där han åt tårta och drack kaffe som en fri man efter 34 år i fängelse.

34 år.

Det är så lång tid som gått sedan prinsessan Madeleine föddes och Falklandskriget startade. Lika länge har Leif Axmyr, dömd för dubbelmord på en toppolitikers styvson och sin före detta flickvän, suttit i fängelse.

Det var 1982. Ingen annan livstidsdömd fånge har varit inlåst så länge i Sverige.

Mördade två med kofot och kniv

Leif Axmyr, i dag 77 år, hade redan då åkt in och ut ur fängelse sedan slutet av 50-talet. Han skulle friges efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff för olika våldsbrott.

Men under en permission i Gävle, precis innan han skulle släppas fri i maj 1982, mördade han sin före detta flickvän och en manlig bekant till henne. Han dödade dem med kniv och kofot.

Axmyr visste inte då att den unge mannen var styvson till politikern Allan Larsson, senare Sveriges finansminister.

Efter morden tände han eld på lägenheten och flydde därifrån. Han fick livstid för dubbelmordet.

Under den långa tiden i fängelset har Leif Axmyr flera gånger dömts för nya brott, bland annat olaga hot år 1996, grov skadegörelse och narkotikabrott år 1998 samt bestickning år 2007.

Även den senaste tiden har 77-åringen flera gånger rapporterats för att ha misskött sig i fängelset, bland annat misstänks han ha slagit en medfånge.

Under alla år har Axmyr ansökt om att få tidsbestämt straff. Men det blev avslag gång efter gång – regeringen vägrade att benåda dubbelmördaren.

”Hatar fängelser”

Så åren gick. I en intervju med Aftonbladet 2003 sa Leif Axmyr att han trodde det exceptionellt långa straffet berodde på vem han dödat.

– Självklart har det betydelse att jag mördat en ministerson, sa han i intervjun.

– Till Allan Larsson vill jag säga: Förlåt mig, Allan! Jag var galen och flippade ut. Jag skäms över vad jag gjorde. Men jag har betalat mitt pris, dyrt. Nu är jag gammal och jag vill inte dö här. Jag vill dö ute i friheten. Jag tycker inte om fängelser – jag hatar dom.

Då hade han suttit inlåst i 21 år. Först tio år senare, i juni 2013, omvandlade Örebro tingsrätt straffet till fängelse i 51 år. Om det inte finns synnerliga skäl blir intagna i svenska fängelser frigivna efter att ha suttit av två tredjedelar av strafftiden.

”Jag var omöjlig”

Nu har den tiden gått. Sina sista år i fängelse har Leif Axmyr avtjänat på en anstalt i Halmstad.

– Jag står för att jag mördade de personerna. Jag har aldrig gnällt över straffet. Det jag invänder mot är behandlingen av mig. Kriminalvården har försökt att knäcka mig från dag ett, säger Leif Axmyr i en ny intervju med Vägen ut, Kris egna tidning.

– Jag fick min första bevakade permission först efter 20 år. Sitter man inlåst på livstid och inte får sitt straff tidsbestämt och ledningen på de olika anstalterna gör precis allt för att försvåra – så blir man en hård jävel om man överhuvudtaget överlever.

Axmyr berättar att han har förändrats under tiden i fängelset.

–Jag är inte samma människa i dag som när jag började min kriminella bana. Förut var jag omöjlig och bråkade jämt. Det har varit en av anledningarna till att jag fått påbackning på mitt straff hela tiden.

Tidningens reporter Christer Renlid frågar om han är psykopat.

–Nej, jag är ingen psykopat. Det är bara en gammal myt som hänger kvar från tiden jag var väldigt stökig, säger Leif Axmyr i intervjun.

”Måste få lugn och ro”

Under första tiden i frihet kommer han att bo på ett av föreningens krisboenden.

– Han måste få lugn och ro, han är snart 78 år, säger Per Uno Fransson, som varit Axmyrs vän sedan 70-talet och aktiv i Kris.

Fransson pratade med Axmyr så sent som i veckan, men vill inte säga något hur hans vän mår eller ser på sin kommande frihet.

– Jag vill inte gå in på det just nu när inte han är med, säger Per Uno Fransson, som även är Axmyrs övervakare.

– Men han ska mucka efter 34 år, ja du förstår ju själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Axmyr

Brott