Svenska spels vd rånades på väg till jobbet

I dag föll domen

Svenska Spels vd Lennart Käll var på väg till jobbet när han överfölls och fick ett pistolliknande föremål mot sitt huvud.

Rånaren sa att hans pappa spelat på automater i 30 år – och att det nu var Källs tur att betala.

– Nu gör vi det här på mitt sätt, sa rånaren.

I dag dömdes två män för rånet.

När domen i dag föll dömdes den 38-årige mannen, som var den som hotade Svenska spels vd med en vad utredningen visat vara en pistolattrapp, till fyra års fängelse för rån och övergrepp i rättssak.

– Vi kommer med all sannolikhet överklaga domen, tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. Min klient är oskyldig. Domstolen verkar ha låtit sina känslor styra när den dömt ut hela fyra års fängelse för att ha rånat målsäganden på en mobiltelefon, säger 38-åringens advokat Kristofer Stahre.

"Titta inte på mig"

Hans kumpan, en 30-årig man, dömdes till två och ett halvt års fängelse för rån.

Båda männen nekar till brott.

Tingrätten skriver i domen att brottet präglas av "en motbjudande hänsynslöshet".

Det var tidigt på morgonen den 13 april som Svenska Spels vd Lennart Käll skulle åka till jobbet från hemmet på Ekerö. Plötsligt slogs rutan till förarsätet sönder.

– Ner på golvet, titta inte på mig, sa rånaren.

"Du är skyldig mig 2,9 miljoner"

Mannen riktade en pistol mot Källs huvud och tejpade hans händer.

Rånaren sa enligt åtalet att hans pappa i 30 år förlorat pengar på Svenska spels automatspel och att Käll förstört pappans liv.

– Nu är det din tur, nu ska du betala. Du är skyldig mig 2,9 miljoner kronor.

Rånaren placerade därefter Käll i baksätet på bilen och sig själv i förarsätet och började gå igenom Källs plånbok. Han tog hans kontokort och krävde att få veta koden. Han hotade samtidigt både Käll och dennes familj.

– Du ska sätta in 2,9 miljoner kronor på de här korten, om inte så kommer vi tillbaka, sa rånaren innan han släppte Käll fri och försvann på platsen.

Spanade på huset

Redan samma dag kunde den 38-årige man som misstänks vara den som hotat Lennart Käll gripas. Lite senare greps en 30-årig man som misstänks vara hans kumpan och som, enligt domen, under flera dagar innan brottstillfället hjälpt sin vän att spana på Lennart Källs hus. Övervakningskameror fångade en av männen då han samma eftermiddag försökte ta ut pengar på Källs kort.
Den 10 juni åtalades männen för grovt rån och övergrepp i rättssak.

"Jag blickar framåt, inte bakåt"

Den 38-årige mannen sa under rättegången att han ser spelautomater som ett gift och att han själv spelat bort flera miljoner kronor på automater. Han menar att han länge försökt få tag i Lennart Käll för att förklara att spel förstör människors liv och hälsa.

Men när han inte nådde Käll på telefonen bestämde han sig för att åka hem till honom. 38-åringen påstår att bilrutan krossades då han försökte knacka på den med sin bilnyckel och nekar till att han hotade brottsoffret utan att denne självmant gav honom kontokorten och koderna.

En historia som tingsrätten inte tror på.

Lennart Käll skrev efter händelsen själv om hur överfallet påverkat honom.

”Den här händelsen har gjort mig mer medveten om att man som offentlig person befinner sig i en utsatt position. Jag kommer att behöva göra vissa förändringar, men så långt det är möjligt tänker jag försöka leva som innan. Jag blickar framåt, inte bakåt”, skriver vd:n.

Publisert: