Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Såg sig själv i Efterlyst – nu har våldtäktsmannen dömts

Av: 

August Håkansson

KRIM

Den 24-årige våldtäktsmannen anmälde sig till polisen efter att ha sett sig själv på övervakningsbilder i Efterlyst.

– Han berättade efter ett förhör att det var som att Hasse Aro talade direkt till honom i programmet, säger polisens utredare Sophia Lennermark.

Nu har domen mot mannen fallit.

Den 25 september vid 7-tiden på morgonen var en 36-årig kvinna på väg till jobbet. På en cykelbana vid Årstafältet i södra Stockholm mötte hon en 24-årig man som under pistolhot tvingade in henne i ett buskage.

Där våldtog han henne. Enligt förundersökningen ska han ha tagit strypgrepp på kvinnan så att hon fick svårt att få luft.

“Nu ska du få somna in”, ska mannen ha sagt enligt kvinnan.

Därefter rånade han henne på hennes bankomatkort och mobiltelefon.

”Sparade tid och resurser”

Kort efter händelsen fastnade mannen på övervakningsfilm i samband med att han tog ut 15 000 kronor från kvinnans konto.

Polisen gick ut med bilderna i Aftonbladet och Efterlyst för att få mannen identifierad. Flera personer tipsade om samma man.

– En stor fördel med att gå ut med bilderna i Aftonbladet och Efterlyst var att vi fick den här gärningspersonen identifierad snabbt. Det sparade både tid och resurser för polisen, säger Sophia Lennermark vid polisen i region Stockholm syd.

Polisen förberedde sig för ett gripande, men de hann inte. Mannen satt hemma hos en släkting och tittade på Efterlyst och anmälde sig sedan själv till polisen.

– Han berättade efter ett förhör med mig att det kändes som att Hasse Aro hade talat direkt till honom, vilket också var en avgörande faktor till att han ville inställa sig, säger Sophia Lennermark.

Dömd till fängelse

På torsdagen dömdes mannen vid Södertörns tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt, rån och bedrägeri.

– Det känns ju väldigt bra för mig som utredare när ett ärende leder såhär långt till dom. Men det bästa är ju att målsäganden får någon form av upprättelse för det traumatiska som hon har varit med om, säger Sophia Lennermark.

Mannen har i förhör berättat att han inte minns något av våldtäkten. Däremot säger han sig minnas att han tog ut pengar från kvinnans konto.

“Jag fick en blackout den natten. Jag har verkligen svårt och tro att jag skulle kunna göra någonting sånt”, har mannen sagt i förhör.

Dna säkrat

Mannen kunde bindas till brottet bland annat genom hans dna, som polisen hade säkrat.

– Vi har haft en otrolig driven åklagare i det här, som har varit en av framgångsfaktorerna till att det har gått så pass snabbt. Det var hon som godkände att vi kunde gå ut i Aftonbladet och Efterlyst med de här bilderna, säger Sophia Lennermark.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Våldtäkt