Hovrättsdom om uppmärksammade kyrkogårdstortyren

Under nio fasansfulla timmar utsattes de två pojkarna för slag, sparkar, knivhugg och förödmjukelse.

De trodde att de skulle dö där på kyrkogården i Solna.

I dag föll hovrättens dom som ändrades endast på en punkt – den yngre av de dömda får ett något kortare straff.

Fallet har varit omskrivet, mycket på grund av råheten i det pojkarna utsattes för på kyrkogården i Solna en augustinatt ifjol.

Något som började som ett rån slutade i en tortyrliknande misshandel där två pojkar knivhöggs, blev slagna med spadar och pinnar och tvingades ner i gropar där de skulle begravas levande.

– Jag kände liksom hur liksom allting bara rinner. Typ som jag skulle duscha fast i blod, sa en av 17-åringarna efteråt.

I förhör har pojkarna beskrivit hur de tvingades med av gärningsmännen in bland gravarna. Där fick de ta av sig sina kläder och gärningsmännen stoppade strumpor i deras munnar så de inte skulle kunna skrika. De frös så att de skakade där de tvingades ligga nakna mot jorden. Kölden nästan överträffade smärtan från de många slag och sparkar de fick ta emot.

En av pojkarna sa efteråt att han hade gett upp hoppet och trodde att han skulle dö där den natten:

– De hotade med att de skulle döda oss. De skulle döda någon vi gillade, och sen var det återkommande hela tiden att om vi skulle berätta det här för polisen så skulle det vara kört för oss.

Norra begravningsplatsen i Solna.
Norra begravningsplatsen i Solna.

”Snälla ni får allt vi har”

De försökte kommunicera med och vädja till de två kidnapparna, en 18-åring och en 21-åring som de aldrig förut sett. Men gärningsmännen bara fortsatte att dödshota, kräva dem på pengar och slå dem. En av pojkarna utsattes även för en grov våldtäkt där på kyrkogården.

– Vi var ju helt nakna satt på knä där och ville be för våra liv det var vad vi gjorde.

Förhörsledaren: Jo du sa i förhöret också att ni bad om nåd?

– Ja alltså hela tiden, vi sa snälla snälla ni får allt vi har, snälla skada oss inte typ.

Efter att ha dödshotats och misshandlats under hela natten lyckades pojkarna till slut fly på morgonen när gärningsmännen vände ryggen till.

– Det var antingen springa och dö eller att inte springa och dö. Och vi lyckades springa utan att dö, säger den ena.

De nakna och chockade pojkarna fick hjälp av en förbipasserande som senare beskrev dem som totalt skräckslagna. Samma dag kunde 18-åringen och 21-åringen gripas i närheten av kyrkogården, den ena av dem hade flera av det ena brottsoffrets ägodelar på sig.

Långa straff

I tingsrätten dömdes 18-åringen, som nu hunnit fylla 19 år, till fem år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

21-åringen dömdes till nio års fängelse för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. De skulle även tillsammans betala skadestånd till tonåringarna, drygt 250 000 till den ene pojken och knappt 145 000 till den andre.

21-åringen har hela tiden nekat till brott, trots att hans dna hittats på platsen, bland annat på en kniv som användes för att hugga offren.

18-åringen har medgett att han var på platsen men han förnekar inblandning i de allvarligaste delarna. Han säger att han inte var där vare sig när pojkarna knivhöggs eller när en av dem våldtogs. ”Det ser inte bra ut alls i den kriminella världen om man döms för våldtäkt. Det är skamligt att jag målats ut som våldtäktsman”, menade han under rättegången.

En av de misstänkta i polisens arrest.
En av de misstänkta i polisens arrest.
Den andra misstänkta.
Den andra misstänkta.

Vaknar kallsvettig

De dömda männen överklagade sina domar till hovrätten som idag meddelade sitt beslut. Hovrätten gick på tingsrättens linje och menar att de båda männen gjort sig skyldiga till bland annat våldtäkt och människorov men dömde den nu 19-årige mannen till fem års fängelse, vilket kortar straffet med ett halvår. Skälet till det är ett rån begånget i juli 2020 som innefattas i domen där hovrätten anser straffvärdet lägre än vad tingsrätten gjorde. Hovrätten var enig i sitt beslut.

Pojkarna som rånades beskrev under rättegången hur timmarna på kyrkogården förändrat dem. Den ena av dem kände ånger över att han övertalat den andra att promenera hem i sommarnatten och hur han numer är rädd för att vara utomhus. Han har svårt att äta och sova.

Den andre pojken talade om för rätten hur skolarbetet nu går dåligt och hur han vaknar kallsvettig av mardrömmar om nätterna.

En av groparna där pojkarna grävdes ner.
En av groparna där pojkarna grävdes ner.
Publisert:

LÄS VIDARE