Hemlig polisoperation mot flera av Sveriges mest kända artister

Aftonbladet avslöjar: Agerar utifrån rapparnas musikvideor

Artisterna har toppat listorna – samtidigt har polisen spanat på dem.

Razzior har genomförts mot flera kända rappare som anklagas för att glorifiera en kriminell livsstil.

– Det har förekommit misstänkt skarpa vapen i musikvideor, säger åklagare Anna Lilje.

Flera olika spaningsgrupper och specialenheter inom Stockholmspolisen har deltagit i insatsen som Aftonbladet nu kan avslöja.

Arbetet inleddes förra våren och har pågått i det tysta, parallellt med att artisterna producerat och släppt låtar.

Polisen kunde i utredningen rikta brottsmisstankar mot fyra rappare och en manager, uppger källor för Aftonbladet.

Två av rapparna är Sveriges mest populära artister med miljontals lyssningar på bland annat Spotify. Även de två andra är kända och etablerade, och har samarbetat med flera stora namn.

Tillslag mot rapartisterna

Insatsen byggde bland annat på att flera av rapparna poserat med vapenliknandeföremål, såsom misstänkta pistoler och automatvapen, i musikvideor.

– Det är ett sätt att glorifiera en kriminell livsstil, säger en källa till Aftonbladet.

Polisen fick under utredningens gång in underrättelser om att vissa av vapnen ska vara äkta. En förundersökning om grovt vapenbrott inleddes därför mot de fyra rapparna.

Den femte brottsmisstanken, mot managern som bland annat finns i en känd hiphop-artists nära krets, gällde grovt narkotikabrott.

Polisens spanare har under en tid kartlagt personerna. Flera musikstudior i Stockholmsområdet, som rapparna arbetat i, har varit aktuella för spaningsinsatsen.

I utredningen genomfördes även en rad razzior. Aftonbladet kunde bli vittne till när polisen stormade flera olika adresser. Man slog då till i samordnade insatser och bröt sig in med kofötter i lägenheter som rappare kopplas till. Aftonbladets fotografer kunde sedan fånga hur civilklädda poliser sökte igenom bostäderna och därefter lämnade platsen med bevispåsar.

En av razziorna som genomförts i den hemliga polisoperationen.
En av razziorna som genomförts i den hemliga polisoperationen.

Rappare: Polisbrutalitet och trakasserier

Strax efter ett av tillslagen, som Aftonbladet också var på plats på, publicerade en rappare ett filmklipp på sociala medier och visade upp en förstörd lägenhetsdörr. Som bildtext skrev han ”De hittar inget o släpper oss” och ”Aina (polisen) hatar på oss framgångsrika gatubarn. De vill smutskasta oss media dagligen.”

Han pratade även i klippet och sa:

”I dag, ännu en dag av polisbrutalitet. Aina kommer hit och stormar våra hem på morgonen, gör hål i våra dörrar. Fuck you.”

Några dagar senare publicerade han ett nytt klipp.

”Ännu en dag av polistrakasserier här, ännu en dag. Vi filmar videor, musikvideor, polisen stoppar oss, trakasserar oss”.

Samma kväll filmade han poliser i en ny så kallad Instagram-story och berättade:

”Vi sitter och firar med middag, vad har vi här? Aina.”

Veckan därpå lades ytterligare inlägg ut som visade olika poliskontroller och fordonsstopp. Aftonbladets källor kan inte bekräfta att alla publicerade ingripanden varit en del av insatsen, men säger att polisen tydligt arbetat med att punktmarkera de inblandade under en period.

”Rapparna är attraktiva för gängen”

En annan av rapparna, som är en av Sveriges mest spelade, anhölls i sin utevaro och efterlystes misstänkt för vapenbrott förra våren.

Polisen hade då hittat en pistol och en automatkarbin av typen Kalasjnikov i hans lägenhet i Stockholmsområdet, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Enligt Aftonbladets källor var ärendet en del av den större polisoperationen mot artisterna. I tingsrättens handlingar framgår det att totalt tre personer är misstänkta för vapenfyndet.

Här lämnar poliser en adress norr om Stockholm efter att ha brutit sig in i en lägenhet som en rappare kopplas till. Tillslaget med kofötter skedde i en samordnad insats.
Här lämnar poliser en adress norr om Stockholm efter att ha brutit sig in i en lägenhet som en rappare kopplas till. Tillslaget med kofötter skedde i en samordnad insats.

Samtliga av artisterna, och managern, är sedan tidigare dömda för brott.

Alla fem ska enligt Aftonbladets uppgifter på olika sätt varit föremål för den stora nationella polisinsatsen ”Operation Rimfrost”, som riktade sig mot gängkriminalitet.

Tre av rapparna uppges även ha tydliga kopplingar till kriminella nätverk. Två av dem har pekats ut i polisens hemliga kartläggningar för att ”ha varit av vikt” till gängen.

– Det är på grund av kändisskapet. De är inte per automatik tunga spelare i gängen, men de är kända och har därför mer åtråvärda för andra gäng att komma åt, säger en uppgiftslämnare med insyn i Stockholms ”undre värld”.

Åklagaren: Väntar på tekniska analyser

Aftonbladet har talat med åklagaren tillika förundersökningsledaren i ärendena.

Hon uppger att alla utredningar förutom en i dag är nedlagda i brist på bevis.

– Det fanns en förundersökning gällande grovt narkotikabrott och en gällande grovt vapenbrott, som båda nu är avslutade. Sedan pågår en förundersökning där misstanken i nuläget är rubricerad som vapenbrott av normalgraden. Jag kan inte kommentera så mycket mer, säger kammaråklagare Anna Lilje.

Gällande de nedlagda ärendena. Visade det sig att vapnet och narkotikan inte var äkta, hittade man inget eller kunde det inte knytas till en viss person?

– Det jag kan säga är att det efter att utredningsåtgärder vidtagits inte längre fanns anledning att anta att det hade förövats något brott under allmänt åtal.

Utredningen som fortfarande pågår är enligt Aftonbladets uppgifter ärendet som gäller vapenfyndet i lägenheten som tillhör en av Sveriges mest spelade rappare.

– I ärendet om vapenbrott arbetar vi med sedvanliga utredningsåtgärder och jag vet att vi väntar på tekniska analyser. Även förhör har hållits. Men det råder förundersökningssekretess där, säger Anna Lilje.

Efter ett av tillslagen publicerade en rappare ett filmklipp på sociala medier.
Efter ett av tillslagen publicerade en rappare ett filmklipp på sociala medier.

Vill inte kommentera rapparna

Åklagaren är i övrigt fåordig och vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter, antalet misstänkta, gripanden, eller något annat om fallen. Hon bekräftar dock att utredningarna startades utifrån musikvideor.

– Det fanns initialt uppgifter om att det ska ha förekommit vapen i musikvideor och att de här personerna eventuellt kan ha kopplingar till det. Sen kom det andra uppgifter som gjorde att man kunde inleda förundersökning på skälig misstanke om de här brotten.

Kan du bekräfta att de misstänkta arbetar i musikbranschen?

– Det vill jag inte kommentera överhuvudtaget.

Men man har sett de misstänkta i musikvideor?

– Antingen det eller att personerna har någon annan form av koppling till musikvideorna, men huruvida de är offentliga eller allmänt kända vill jag inte kommentera.

Fanns det något speciellt syfte till att man startade utredningarna? Till exempel någon markering eller på annat sätt bekämpa gängkriminalitet eller organiserad brottslighet?

– Det jag generellt kan säga är att misstankarna om vapenbrott respektive grovt narkotikabrott i sig är allvarlig brottslighet som framförallt polisen jobbar aktivt för att motverka och för att lagföra.

Hur vanligt är det att ni agerar utifrån vad ni ser i musikvideor?

– Det kan jag inte uttala mig om. Jag vet inte och har ingen uppfattning i frågan.

Civilklädd polis på en adress i nordvästra Stockholm efter genomförd razzia.
Civilklädd polis på en adress i nordvästra Stockholm efter genomförd razzia.

Polisen Mats Lindström, som under många år arbetat nära gängkriminella miljöer, sa i samband med Aftonbladets nätverksgranskning där sex rappare pekats ut:

– De är i många fall väldigt duktiga musiker som skriver bra låtar och texter. De får förstås sjunga om vad de vill, men de beskriver våld, vapen och en väldigt skev kvinnosyn på ett sätt som helt klart inte är ok.

– Många av dem är tätt involverade i de olika nätverken. De glorifierar livsstilen och pumpar upp lättpåverkade ungdomar och bidrar till att 15- och 16-åringar vill bli kriminella, vill begå mord och grova vapenbrott åt sina nätverk.

Publisert:

LÄS VIDARE