Kalla fall: Tips om ny grov våldtäkt mot flicka

avSusanna Nygren

En till flicka kan ha fallit offer för den hänsynslöse våldtäktsmannen som förgrep sig på en 8-årig flicka i Billdal, 1995. Det visar de tips som kommit till polisen sedan Aftonbladet tog upp fallet med den grova barnvåldtäkten.

– Vi har fått ett tips om att det ska ha skett en våldtäkt mot ett barn i Kungsbacka vid samma tidpunkt. Det är intressant. Vi ska titta på om det kan finnas ett samband, säger Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, polisregion Väst. 

1 av 2 | Foto: Anders Deros
Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, Västra Götaland.

Den grova överfallsvåldtäkten mot en 8-årig flicka i Billdal, Göteborg, 1995 är fortfarande ouppklarad. Efter Aftonbladets reportage om fallet har polisens Kalla Fall-grupp i region Väst fått ett tiotal tips.

Ett av dem är särskilt intressant. 

Det är en uppgift om att det ska ha skett en ytterligare våldtäkt mot ett barn 1995 och då i ett nära geografiska område.

– Det är en man som säger att han har hört från en arbetskamrat att det har skett en våldtäkt i Kungsbacka, ungefär vid samma tidpunkt under hösten 1995. Han tänker att det skulle kunna vara samma gärningsman, säger Anders Eriksson. 

Kan vara en pusselbit för att lösa gåtan

Om uppgifterna stämmer ska en flicka i 10-årsåldern ha blivit våldtagen på en plats inom 10 kilometers radie från platsen där en 8-årig flicka blev våldtagen 1995 i Billdal.

Polisen har identiteten på den drabbade flickan och planerar att höra henne.

– Vi ska prata med henne så fort som möjligt. Absolut senast nästa vecka, säger Anders Eriksson.

Om fallen liknar varandra i fler delar så kan det vara en pusselbit att lösa gåtan om vad som hände flickan i Billdal. 

Anders Eriksson hoppas att kvinnan som ska ha utsatts för en våldtäkt som barn i Kungsbacka kan säga något om gärningsmannen.

– Det är klart att det kan vara intressant att höra henne om hans signalement och om eventuellt fordon som var på platsen. Det ökar chanserna att hitta honom.  

350 personer har topsats i jakten på gärningsmannen

Våldtäkten av den 8-åriga flickan i Billdal är ett av de ärenden som Kalla Fall-gruppen i region väst arbetar aktivt med. Polisen fann biologiskt spår på brottsplatsen och har tagit fram en DNA-profil på gärningsmannen. 

Fram till i dag har 350 personer topsats i jakten på gärningsmannen. Men topsnings-aktionen är långt ifrån färdig. 100 personer återstår på polisens lista. På grund av resursbrist har polisen ännu inte har hunnit kolla alla som finns på listan. Att topsa personer är tidskrävande eftersom de exempelvis kan ha flyttat till annan ort, förklarar Anders Eriksson. Han hoppas att topsningen ska lösa det 22 år gamla fallet.

– Det kan vara så att någon av de 100 på listan är gärningsmannen. Det är fullt möjligt. 

ARTIKELN HANDLAR OM