Stjäl tobak med motorkap och monstersuv - nu släpper polisen övervakningsfilm

KRIM

Polisen jagar en liga som misstänks ligga bakom sju spektakulära inbrott. De har använt motorkap för att ta sig in i butiker och stjäla stora mängder tobak.

Flyktbilen tros vara en ”monstersuv” med 550 hästkrafter - som körde ifrån en efterföljande väktare i ett nafs.

– Vi har alltid kommit lite för sent till platsen och även om vi kommer i tid så är det svårt för oss att ta en sådan bil, säger polisen Dan Windt.

Sedan början av augusti i år har det skett sju stölder i Göteborgsområdet som alla gått till på liknande sätt. Gärningspersonerna tar sig in genom att såga upp jalusier eller krossa rutor på stängda butiker, ta tobak och lasta in i vad polisen tror är en Range Rover Sport SVR. Bilen har beskrivits som en ”monstersuv” med 550 hästkrafter, och modellen använts i Bond-filmen Spectre.

Den första stölden som polisen kopplar till ligan skedde under natten till 7 augusti i år. Då sågade man sönder jalusin över entrén till Coop Sisjön och tog sig in i förbutiken där man stal tobak.

Körde ifrån väktare

Väktare kom till platsen och hann se de maskerade personerna fly men tappade bort bilen i höjd med Järnbrottsmotet på Söderleden.

– De har kört väldigt fort, och har en kapacitet att köra väldigt fort. Bilen är snabb och har en stark motor, säger Dan Windt, polisintendent och chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd.

Efter stölden har butiksägaren beslutat att sluta sälja snus på stock och cigarettlimpor.

Kopplar flera stölder till ligan

Under hösten har inbrotten med liknande tillvägagångssätt fortsatt. Ett antal maskerade personer tar sig in med verktyg som skär genom metalljalusier och tar med sig tobak för troligtvis hundratusentals kronor vid varje tillfälle. Vid ett av inbrotten har även en väktare blivit hotad med ett pistolliknande föremål, det fallet rubriceras som rån. Och vid en av stölderna var det parfym som man kom över, inte tobak.

Polisen tror att att den bil som setts vid brotten med största sannolikhet är en Range Rover Sport SVR, troligen av årsmodell 2015 eller senare.

Även om registreringsnumret synts har det inte gått att spåra gärningspersonerna. Skylten har nämligen varit stulen.

Syns bilen nattetid - ring 112

På den övervakningsfilm som polisen släppt syns fyra personer, och polisen tror att det är samma krets av personer som begått samtliga stölder.

– Än så länge har vi inga misstänkta i ärendet. Men vi tror att det här är personer som tillhör en kriminella organisation i något sammanhang, och att det är ungefär samma personer, säger Dan Windt.

Utöver stölderna och rånet under hösten 2017 har polisen även sett att liknande tillvägagångssätt använts vid inbrott i Göteborg med omnejd sedan maj i år.

Den som har upplysningar om inbrotten och rånet uppmanas att ringa till polisen på nummer 11414. Och Dan Windt uppmanar dem som ser bilen nattetid att ringa direkt till 112 eftersom det då kan handla om ett pågående brott.

Stölderna som polisen kopplar till ligan

7 augusti klockan 02:00 - inbrott på Coop Sisjön där ligan stjäl tobak.

22 september klockan 03:29 - inbrott på Ica Kvantum Landvetter där ligan stjäl tobak.

28 oktober klockan 02:31 - inbrott på Ica Kvantum Landvetter där även en väktare som kommer till brottsplatsen hotas med ett vapenliknande föremål. Ligan stjäl tobak.

28 oktober klockan 03:15 - inbrott i servicebutik/bensinstation på Källarbacken, Hällingsjö, där ligan stjäl tobak.

30 oktober klockan 03:00 - inbrott på Netto Tobak på Hisingen där ligan stjäl tobak.

31 oktober klockan 01:45 - inbrott på Kicks i Kållered där ligan stjäl parfymer.

6 november klockan 03:00 - inbrott på Axfood Snabbgross i Mölndal där ligan stjäl tobak.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Göteborg

Inbrott