Kund fick kniv mot halsen - nu släpper Ica-butiken rånfilmerna

KRIM

Lördag den 9 september slog två rånare till när Ica Nära i Huvudsta, Solna, skulle öppna. Tisdag kväll den 17 oktober var det dags igen.

Den här gången var det tre män som hotade personal och andra i butiken vid stängningsdags. En kund fick en kniv mot halsen.

Nu lämnar butiken ut övervakningsfilm från båda rånen och hoppas att det hjälper polisen framåt.

– Det handlar för oss om att ta tillbaka vår butik, vi ska vara säkra där, säger butikschefen Johan Holmgren.

Larmet om rånet mot Ica-butiken på Armégatan i Huvudsta kom till polisen klockan 21.57, tre minuter före stängning, den 17 oktober.

– Det var precis när de skulle stänga affären. På kvällarna går man runt och plockar in skyltar och flaggor och då kom tre killar springande, berättar Johan Holmgren.

Utöver personalen var några kunder kvar i butiken och stod i kö för att betala sina varor. De tre rånarna vara maskerade och en av dem höll en kniv mot halsen på en kund medan de andra två tömde kassorna.

Inga misstänkta rånare gripna

Det hela var över på 2–3 minuter, sedan sprang rånarna västerut förbi Ängkärrskolan. Trots att polisen var på plats inom några minuter gick gärningspersonerna inte att hitta och ingen misstänkt har gripits för rånet.

Enligt Johan Holmgren mår personalen som jobbade när rånet skedde förhållandevis bra.

– Det var han som fick kniven mot strupen som åkte på det värsta. Sedan känner de av det så klart, även om de är tillbaka på jobbet i dag, säger Holmgren.

Han hoppas att polisen ska få in tips om de tre rånarna på övervakningsfilmen som han lämnar ut till Aftonbladet.

– Jag hoppas att någon ska känna igen någon. Sedan att de vet så kommer de hamna på film som kommer synas någonstans, så att det finns någon risk att de åker fast lite snabbare, säger Johan Holmgren.

Två rån mot samma butik på kort tid

Ica-butiken drabbades av ett rån även lördag den 9 september. Då skedde det vid öppning och de två anställda blev intvingade i ett personalutrymme där kassaskåpet finns. Vid det tillfället ska de två rånarna ha fått med sig mer pengar.

Likheten med rånet i oktober är att männen var maskerade och att de var beväpnade med kniv.

– ”Om ni inte gör någonting kommer vi inte skada er”, det sa de båda gångerna, berättar Johan Holmgren.

Hur påverkas personalen av det som skett?

– Det påverkar alla mer eller mindre. Nu kommer vi ha vakter ett tag framöver, säger Johan Holmgren.

– Det handlar för oss om att ta tillbaka vår butik, vi ska vara säkra där. Vi gör allt för att det ska bli så.

Oklart om rånen kopplas ihop

Polisen har gjort en teknisk undersökning i butiken efter rånet den 17 oktober och samlat spår. Men någon misstänkt har inte gripits. Inte heller rånet den 9 september är löst.

– I nuläget har vi ingen konkret koppling. Men givetvis är det ett rån i samma område och samma butik. Vi tittar på det, det är klart att man tittar på andra ärenden som också skett i närtid, säger Verner Viking, förundersökningsledare vid Solna lokalpolisområde.

Utöver den tekniska undersökningen har personal och kunder hörts, och det har hämtats in övervakningsfilm både från butiken och andra närliggande övervakningskameror i området.

Den som har upplysningar uppmanas att ringa till polisen på nummer 114 14.

Så många rån anmäls varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Solna

Ica

Brott

Stockholm