Publicerad:
Uppdaterad:

Friades i tingsrätten - döms nu för mordet på Bogg Magnus

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bogg Magnus Andersson ordnade en stor fest i sitt hus i Idre för att fira sin 25-årsdag.

Festen slutade i tragedi och dagen efter hittades han ihjälslagen i sitt sovrum.

Den man som friades av tingsrätten har nu dömts för mord.

1 av 2

Bogg Magnus Andersson var utbildad kock och flyttade från hemorten Mora till Idre direkt efter gymnasiet där han jobbade på Idre Fjäll.

Efter flera års arbete lyckades han bli delägare i en restaurang. I maj 2016 ordnade han stor fest i sin villa som han köpt några månader tidigare. Både för att fira sin födelsedag och att han lyckats köpa in sig i restaurangen.

– Det var en stor dröm som hade gått i uppfyllelse. Och så hade han köpt ett hus. Han var jättenöjd och glad, berättade hans vän och kollega, krögaren Calle Alvring.

Födelsedagsfest

Den 14 maj bjöd Magnus in vänner och bekanta på middag i sitt hus.

– Det var en sen födelsedagsfest, han kunde inte fira mitt i säsongen, säger Calle Alvring.

Tidigt på morgonen kom en av de kvinnliga gästerna tillbaka till Magnus hem. Hon hade upptäckt att hennes husnycklar var borta och trodde att de ramlat ur hennes väska när hon var på festen. Entrédörren till huset var stängd men olåst.

Klockan var sex på morgonen den 15 maj 2016 när polisen larmades. I sovrummet låg Magnus svårt misshandlade kropp. Ett blodigt tygstycke var lindat runt hans huvud. Överallt i rummet fanns blodspår.

Man greps

Samma dag greps en man i 30-årsåldern, en bekant till Bogg Magnus Andersson. Mannen, vars blod hittades under offrets naglar, nekade till brott och hävdade att han inte varit den sista som varit i huset med offret. Enligt mannen hade en okänd person, iklädd mörka kläder och keps, kommit till Magnus hem.

Mannen åtalades, men tingsrätten friade mannen från misstankarna med motiveringen att det inte var ställt utom rimlig tvivel att han begått gärningen.

–Tingsrätten har gjort en korrekt bedömning att bevisningen inte är tillräcklig. Min klient har från början berättat att det kom ytterligare en person till huset, en för honom okänd person. Och det här är något som man från polisens och åklagarens sida inte brytt sig om att utreda, sa den friade mannens advokat Catharina Wikner.

Förundersökningen återupptogs

Men den friande domen överklagaes. Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström meddelade att polisens förundersökning om mordet återupptagits och i sin skrivelse till hovrätten flaggar hon för att hon kommer att lämna in nya bevis och att nya förhör kommer att genomföras.

– Tingsrätten har inte prövat väsentliga delar, bland annat tidpunkten när den misstänkte senast sågs på brottsplatsen, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Och i dag meddelade Svea Hovrätt sin dom.

Den 30-årige man som friades av tingsrätten dömd för mord till 16 års fängelse.

Hovrätten menar, till skillnad från tingsrätten, att det inte finns något utrymme för någon annan gärningsman än den åtalade.

”Kraftigt våld”

Enligt de vittnesuppgifter som finns så ägde mordet rum under en kort tidsfrist, då man vet att den åtalade och Bogg Magnus Andersson var ensamma i villan.

Och eftersom det rör sig om kraftigt upprepat våld mot huvudet med tillhygge när Bogg Magnus Andersson befunnit sig i ”knästående eller liggande position” råder det inga tvivel om att den åtalade haft åtminstone likgiltighetsuppsåt.

Därför dömer man honom för mord. Eftersom det finns flera försvårande omständigheter dömer man till 16 års fängelse, istället för 14 som är ”normalstraffet” för mord.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN