Par stal från åldringar med rullator – åtalas

98-årig kvinna ett av offren

avLilian Andersson

KRIM

Åldringar med rullator föll offer för paret.

Övervakningsbilder visar hur de tar ut pengar och sedan shoppar loss för åldringarnas pengar.

– Jag tycker synd om och blir arg på dem samtidigt, säger en 98-årig kvinna.

Paret, en 30-årig man och en 26-årig kvinna, misstänks ha hängt över axeln på sitt offer i affären och vid bankomater. De noterade pinkoden och var plånboken låg. Sen tog de kontakt, distraherade sitt offer och stal pengar och bankkort.

Paret har åtalats för grov stöld och bedrägeri perioden 12 juni–16 oktober.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Övervakningsfoto från Ringens köpcentrum. Här står paret bakom den äldre kvinnan när hon tar ut pengar, sedan följer de efter henne och stjäl hennes bankkort.

Sju åldringar, fem kvinnor och två män, råkade ut för paret enligt åtalet. Ytterligare en kvinna blev bestulen, på sin mobiltelefon.

Åldringarna har varit i 80- och 90-årsåldern och flera har använt rullator.

Följde efter dement kvinna

Övervakningsfilmer från Ringens centrum i Stockholm visar hur paret följt efter en dement kvinna från bankomaten och satt sig bredvid henne på en bänk. Då kvinnan skulle betala för sin lunch upptäckte hon att plånboken med 2 000 kronor var borta.

En annan kvinna, 98 år, besökte även hon Ringens centrum. Då hon skulle in genom porten hemma steg plötsligt en okänd man och kvinna fram.

Den 98-åriga kvinnan säger att hon brukar vara uppmärksam ute på stan och se sig om. Men paret dök upp från ingenstans och rörde sig snabbt.

– Mannen smög sig på mig bakifrån och lyfte upp min rullator över huvudet och bar upp den tre trappsteg, säger 98-åringen i förhör.

– Jag klarar mig inte utan den utan försökte nå räcket för att ta mig upp. Jag trodde han var vänlig. Då passade han på att sticka ned handen i min väska.

Gått på shoppingrunda

Efter stölderna har paret gått direkt till bankomater och vidare ut på shoppingrundor.

Övervakningsfilmer från butikerna visar hur de shoppat kläder, smycken, en klocka, mat och annat. En privatperson fann 98-åringens plånboken slängd i ett buskage i området.

När 98-åringen kom in hemma ringde hon en anhörig och berättade om ”underliga typer” hon mött i farstun. Då upptäckte hon att plånboken var borta. Den hade legat i shoppingkassen på handtaget till rullatorn. Koden till bankkortet fanns på en lapp i plånboken. Då kortet skulle spärras hade uttag redan gjorts från kortet på 15 000 kronor och inköp, mat, SL-kort med mera för 3 337 kronor.

Banken yrkar på 17 951 kronor i skadestånd och 98-åringen på 400 kronor – för avdrag banken gjort för att hon hade koden på en lapp ihop med kortet.

”Tycker synd om dem”

Paret greps i Solna i mitten av oktober. Åklagaren har yrkat på tio års utvisning för båda de misstänkta.

Den 98-åriga kvinnan vittnade under torsdagen. Under förhandlingen hörde hon den åtalade mannen berätta att han skickat pengarna till sitt hemland.

– Det är ömkansvärt, jag tycker synd om och blir arg på dem samtidigt. De lever under miserabla förhållanden, det är förskräckligt. De ser ut som änglar men är det inte, säger 98-åringen.

Mannen har erkänt brott, kvinnan nekar. Hennes försvarare, advokat Johan Ödlund, säger:

– Hon har varit med ett antal tillfällen när mannen tagit ut och skickat iväg pengar men inte stulit plånböcker.

Minimistraffet för grov stöld är sex månader, maxstraffet är sex år. Bedrägeri kan ge fängelse i upp till två år.

Hundratusentals stölder anmäls varje år till polisen 00:26