Nya bilderna från stöldkuppen mot domkyrkan i Strängnäs

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har gått över sex veckor sedan den spektakulära stöldkuppen mot domkyrkan i Strängnäs.

En person har nu anhållits misstänkt för brottet, men samtidigt väljer polisen att släppa bilder till ”Efterlyst” på båten och cyklarna som gärningsmännen använde för att fly efter stölden.

– Vi tror inte att det är en spontan ingivelse utan att gärningsmännen måste ha varit i Strängnäs innan gärningen, säger Reena Devgun, åklagare.

Kriminalinspektör Pär Carell vid Strängnäspolisen och hans kollegor satt och åt lunch när larmet kom om att det skett en stöld vid Strängnäs domkyrka.

– Från början när larmet kommer om en stöld på domkyrkan tror vi att det handlar om en fickstöld eller något liknande, men snart kunde vi slå fast att det var en annan typ av stöld och då förstod vi allvaret i det, säger Pär Carell.

1 av 3 | Foto: Polisen

Gärningsmännen tros ha tagit sig in genom kyrkans huvudentré och enligt vittnesmål är det ur den entrén de lämnat – efter att man krossat glaset på montern där begravningsregalierna från kung Karl IX och hans hustru drottning Kristina den äldre förvarades. 

– Flykten går sedan utanför kyrkan längst en grusgång ner mot Benhuset som ligger ungefär 50 meter från kyrkan. Där står två cyklar uppställda och det finns vittnen som ser hur personerna cyklar över parken Månssons trädgård, ner mot Biskopsgränd, säger Pär Carell.

Nere vid Bo Setterlindspark finns en vit båt parkerad – där lämnar de misstänkta gärningsmännen cyklarna och hoppar i båten. Båten återfinns senare bredvid en brygga vid båtklubben på Klubbholmen, i Enköping.

1 av 14 | Foto: POLISEN
Rånbytet från Domkyrkan i Strängnäs: Båda kronorna längs upp till vänster och längst upp till höger samt riksäpplet i mitten på bilden.

Nya bilder på flyktfordon

Under onsdagseftermiddagen anhölls en person misstänkt för stölden och nu släpper polisen bilder till tv-programmet Efterlyst, som föreställer cyklarna och båten de misstänkta gärningsmännen använde för att fly.

– Om man ser till hur gärningen är genomförd, hur man gått in i domkyrkan mitt på dagen och haft en noga planerad flyktväg, så menar vi att allt talar för att det är en planerad gärning, säger åklagare Reena Devgun och tillägger:

– Gärningsmännen måste ha varit i Strängnäs och närliggande områden innan gärningen genomförts så vi är intresserade av iakttagelser av den aktuella båten, dels samma dag men också vid tidigare tillfällen under sommaren. Vi vill också ha iakttagelser kring cyklarna, det kan bland annat handla om att någon sett när de transporterades dit.

”Beställningsjobb”

Reena Devgun uppmanar också de som vet någonting om föremålen i dag att höra av sig.

– Det faktum att det är så unika föremål talar för att det är ett beställningsjobb, men vi arbetar brett och med flera spår och utesluter egentligen ingenting i den här utredningen.

Strängnäs domkyrkas domprost, Christofer Lundgren, hoppas att föremålen snart ska komma tillrätta.

– De har ett stort värde i sin historia och det är en del av vårt gemensamma kulturarv. Så den här stölden är i första hand inte en stöld mot kyrkan utan det är en stöld mot det svenska samhället, säger han.


Har du uppgifter om stölden ring Efterlyst på 08-702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM