Polisen: Så dog familjen i Bjärred

Föräldrarna och deras två döttrar hittades döda i villan

En hel familj hittades död i en villa i Bjärred i januari i år.

Nu berättar polisen att utredningen visat att föräldrarna planerat mordet på sina två döttrar.

– Anledningen är att båda barnen fått diagnosen på sjukdomen ME, säger förundersökningsledare Stefan Svensson.

På tisdagen höll polisen presskonferens där man berättade vilka svar utredningen om dödsfallen i Bjärred gett.

Förundersökningsledare Stefan Svensson uppgav att första patrullen som kom till familjens villa den 9 januari i år krossade fönstren för att ta sig in, efter att de såg en livlös man inne i huset.

Därefter hittade man ytterligare tre kroppar. Kvinnan och flickorna låg döda, nerbäddade i sina sängar i sina respektive rum, enligt förundersökningsledaren.

Hittades nerbäddade i sina sängar

Den ena flickan dog genom strypning och/eller kvävning, den andra flickan dog av kvävning, uppger polisen på presskonferensen.

I den ena flickans kropp hittades spår av lugnande medel.

– Det fanns ingenting som tydde på att barnen var medvetna om vad som skulle hända, säger Stefan Svensson på presskonferensen.

Kvinnan hade dött genom strypning, alternativt kvävning. Även hon låg nerbäddad i sin säng.

Mannen hade tagit sitt liv, visade utredningen.

– Det fanns inget som tydde att det fanns en utomstående gärningsman, säger Stefan Svensson.

Enligt utredningen hade båda föräldrarna begått handlingen i samförstånd.

– Och båda är därför formellt misstänkta för att gemensamt ha dödat sina döttrar, säger Stefan Svensson.

Kollegor larmade polisen

Allt uppdagades tisdagen den 9 januari i år när en lärare ringde på hemma hos familjen i deras villa i Bjärred för att de två flickorna, 11 och 14 år, skulle ha hemundervisning av medicinska skäl.

Men ingen öppnade.

Pappan i familjen skulle leda en konferens samma dag.

Men han dök inte upp där och kollegorna larmade polisen.

Första patrullen kom till familjens villa cirka en timme efter första larmet, uppger Stefan Svensson på presskonferensen.

Patrullen kunde konstatera att det var släckt i hela huset, fördraget på bottenvåningen och båda bilarna stod på uppfarten.

Genom en glipa såg poliserna pappan i familjen som tagit sitt liv. Patrullen tog sig då in i huset och sökte efter de andra familjemedlemmarna.

När de hittade barnen och frun döda i sina sängar, backade patrullen omedelbart och kallade in på förstärkning, uppgav polisen på presskonferensen.

Lämnade avskedsbrev

Samma dag som föräldrarna och barnen hittades döda inledde polisen en utredning som skulle ge svar på vad som hänt. Tio dagar senare meddelade polisen att ett avskedsbrev hittats i villan: föräldrarna hade gemensamt fattat beslutet att döda sina barn och därefter begå självmord, enligt brevet.

Förundersökningsledaren Stefan Svensson säger på presskonferensen att utredningen visade att det inte fanns någon utlösande faktor.

Utredningen visade att föräldrarna beslutade under hösten 2017 att döda sina döttrar, som under de senaste åren fått varsin diagnos på sjukdomen ME, en neurologiska sjukdom som för vuxna nästan alltid är kronisk.

Flickorna hade haft hemundervisning under ett antal år.

– Den äldsta har haft det i nästan 3 år, hon fick sin diagnos 2015. Den yngsta fick sin hemundervisning hösten 2017, säger Stefan Svensson.

Tre dokument hittades efter dödsfallen: Ett testamente, ett avskedsbrev med förklaring till det som hänt och ett dokument med praktisk information till de anhöriga.

I föräldrarnas avskedsbrev stod bland annat följande:

”Ingen av oss kommer någonsin leva något liv med egentlig mening”.

Fotnot: Polisen har i dialog med anhöriga bestämt vilken information de ska gå ut med.

Följande kom fram under polisens pressträff om familjen i Bjärred, som hittades död i en villa den 9 januari. Polisen säger att de gått ut med denna information i samförstånd med de efterlevande.

 • Det sista livstecknet från någon av familjemedlemmarna var ett sms mellan föräldrarna vid 22-tiden den 5 januari.
 • Föräldrarna lämnade tre dokument i huset. Ett testamente, ett avskeds/förklarande brev, samt ett dokument med praktisk dokument till de efterlevande.
 • "Ingen av oss kommer någonsin kunna leva ett liv i egentlig mening" skrev föräldrarna i brevet, berättar polisen.
 • Barnen var diagnosticerade med ME. Den äldsta dottern fick diagnosen 2015, den andra 2017. Detta anger polisen som ett motiv.
 • Inget tyder på att föräldrarna inte var överens om beslutet att döda sina barn och ta sina liv. Beslutet ska ha fattats under hösten 2017. 
 • Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog ena av dottern av kvävning, den andra av strypning, eventuellt med inslag av kvävning. Det sistnämnda är också dödsorsaken för mamman. Pappan tog sitt eget liv.
 • Föräldrarna och en av döttrarna hade spår av lugnande läkemedel i sina kroppar. 
 • Föräldrarna är formellt misstänkta för att ha dödat sina barn, även om det inte kommer bli några vidare åtgärder i fallet.
 • Det finns inga spår av någon annan individ på dokumenten, som fingeravtryck eller annat. 
 • Polisutredningen har inte kunnat visa på att någon av föräldrarna varit mer drivande än den andra.
 • Inget tyder på att barnen varit medvetna om föräldrarnas planer, uppger förundersökningsledaren Stefan Svensson.
 • Polisen har inte hittat tecken på att föräldrarna led av psykisk sjukdom.
Skriv inlägg
 • Så utrolig trist. Jeg fikk ME- diagnosen i 2010. Traff noen svensker på semester i 2011. Dem hadde aldri hørt om ME. Så Sverige henger nok litt etter når det gjelder ME. La oss håpe at myndighetene i Sverige forsker mer på ME i fortsettnigen. Beste hilsen og kondolerer til den ettterlate familien og andre berørte.

  Bente
 • Polisen gick inte in i detalj, men redovisade när barnen fått sina diagnoser, 2015 respektive 2017. 

  Finns det medicinska bevis/ dokumentation på att barnen faktiskt va sjuka?

  Emma
 • Det är en hemsk sjukdom, som speciellt drabbar kvinnor. Kvinnor blir sällan trodda inom sjukvården där fortfarande män får bättre vård. En av de starkaste rösterna inom ME valde själv att avsluta sitt liv på en klinik i Schweiz....så denna sjukdom måste få mer prioritet! Den existerar och är inget som hysteriska kvinnor hittat på! (OBS ironi men många kvinnor behandlas så här av läkare i Sverige idag...pinsamt när det snart är 2019 :(

  Annie
 • Jag hoppas att denna otroligt tragiska händelse leder till mer forskning inom området ME/CFS. Min mamma har lidit av det i 10 år och möts dagligen av läkare som aldrig hört talas om sjukdomen.. det sliter oerhört på både de drabbade och anhöriga att behöva kämpa så mycket.

  Linnéa
 • Michael Haneke har gjort konst av frågan i sin film Der siebente Kontinent. Han behandlar även dödshjälp i Amour. För mig väckte det många tankar att se de filmerna. Ett tips för de som upplever att det skaver andligt av denna händelse.

  Anna-Pia Lundberg
Publisert:

LÄS VIDARE