Mordet på Lotta, 41

Spåren visar: Lotta hade ingen chans

Av: 

Linda Hjertén

Isabelle Nordström

KRIM

Sista dagen i rätten om mordet på Lotta Rudholm

Martin Jonsson, 33, står åtalad för att ha misshandlat Lotta Rudholm, 41, till döds.

Det mesta tyder på att hon inte hade en chans att försvara sig – och åklagaren yrkar på lagens strängaste straff.

– Martin Jonsson har suttit inlåst i många år och ändå återfallit i grov brottslighet. Därför yrkar jag på livstids fängelse, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

Rättegångens sista dag inleddes dagen med att en kriminaltekniker som är specialiserad på blodbildsanalys vittnade om vad blodspåren i lägenheten tyder på för förlopp.

Enligt honom slogs Lotta troligtvis medvetslös så gott som omedelbart.

– Det är inget handgemäng mellan två personer. Det är ingen kamp mellan två personer, sa kriminalteknikern som även vittnade på att spåren i lägenheten tyder på att Martin Jonsson tog en paus mitt i misshandeln och sedan fortsatte.

Åklagaren: Tog en paus

För åklagare Tobias Kudrén har dagens fokus varit att utesluta att någon annan orsakat de blodstänk som fanns i lägenheten.

Tekniker har nämligen kunnat konstatera att det skvätt koagulerat blod, vilket åklagaren menar tyder på att han tog en paus under misshandeln.

Dessutom visar spåret att blodet som skvätt på väggarna kom från låg höjd, vilket talar för att Lotta legat ner på golvet under misshandeln.

Sedan vittnade även ambulanspersonalen som kom till Bromma morgonen den 4 juni och först tog hand om Lotta vittna om vad som mötte dem när de kom in i lägenheten.

”Allt våld var riktat mot huvudet”

Hur de fick höra i anropet från polisen att det var mycket blod på platsen och att det var allvarligt.

När sjukvårdspersonalen kom in i Lottas lägenhet var det mörkt. Lottas hund låg i sin hundkorg och Lotta själv på ett täcke på golvet vid sin säng.

– Vad man kunde se fanns det inga synliga skador eller sår på kroppen. Det var inget som vi kunde se uppenbart. Allt våld var riktat mot ansiktet och huvudet, säger ambulanssjuksköterskan i förhör.

Livstids fängelse

Även läkaren som genomförde obduktionen av kroppen hördes. Hon konstaterar att Lotta Rudholm avled av hjärnskador som orsakats av kraftigt trubbigt våld. Lotta fick minst 6–8 slag mot huvudet, men läkaren utesluter inte att det kan ha varit fler.

När det var dags försvaret och för åklagaren att hålla sina pläderingar yrkade åklagaren på lagens strängaste straff.

– Martin Jonsson har tidigare dömts för flera våldsbrott. Varje gång han dömts till fängelse har han återfallit i brottslighet under prövotiden. Samma sak med skyddstillsyn och när han dömts till ungdomsvård, han har alltid återfallit i grov brottslighet, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

– Man kan tänka att de här brotten skedde för längesen. Men Martin Jonsson har suttit inlåst dessa åren och ändå återfallit i grov brottslighet. Därför yrkar jag på livstids fängelse.

Grov misshandel

Själv nekar Martin Jonsson till att han skulle haft något uppsåt att döda Lotta.

Hans advokat Krister Jansson menar att hans klient bör dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

När Martin Jonsson i går vittnade i förhör om mordet på Lotta mindes han betydligt mindre än han gjort tidigare i polisförhör.

– Jag minns ingenting. Jag vaknar upp av att hon låg sönderslagen framför mig.

Åklagaren: Använder du våld?

– Ja, men jag minns inte. Jag vet att jag har slagit henne massa gånger, men jag minns inte.

Dom i målet faller den 25 oktober.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Mordet på Lotta, 41

LÄS VIDARE

Förhören med Martin Jonsson – ord för ord

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Lotta, 41

Brott