Männen släppta för misstänkta gruppvåldtäkten

Den rullstolsburna kvinnan anmälde i söndags att hon blivit våldtagen i Visby.

Fem män anhölls – men har nu släppts fria.

Utredningen fortsätter dock.

– I nuläget föreligger inte sannolika skäl för brottsmisstanken, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

Enligt anmälan ägde den misstänkta gruppvåldtäkten rum natten mellan lördag och söndag i VisbyGotland. Kvinnan larmade själv polisen tidigt på söndagsmorgonen.

Hon har berättat hur hon delade taxi hem efter ett restaurangbesök med en av männen och behövde låna toaletten.

– Hon följde med honom in och hade inga farhågor om att det skulle hända något. Där har mannen i fråga tagit tillfället i akt och utnyttjat situationen. Övergreppen har börjat på toaletten, sa kvinnans målsägarbiträde Staffan Fredriksson till Aftonbladet i går.

Släpps på fri fot

Kvinnan, som är rullstolsburen vilket är en uppgift hon gett sin advokat tillstånd att säga, har sagt att flera män sedan anslöt och att övergreppet pågick i flera timmar. Hon har upplevt det som att det var fem män som turades om att våldta henne.

Fem män i 20-årsåldern greps och anhölls på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt. En sjätte man släpptes men är inte avskriven från utredningen.

Men i dag, då tiden går ut för att begära männen häktade, har åklagaren valt att släppa dem.

– Jag har släppt dem precis, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

Han menar att det i nuläget inte föreligger sannolika skäl för brottsmisstanken.

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet. Målsägandens berättelse är inte så pass robust att den kan ligga till grund för en häktning. Den avviker så mycket från de misstänktas berättelse. Sammantaget gör jag den bedömningen att det inte når upp till skäl för häktning.

Utredningen fortsätter

Männen har nekat till brott. Enligt åklagaren vidgår en av männen att han haft samlag med kvinnan men att det skett frivilligt. Utredningen talar dock starkt för att ytterligare en av männen haft samlag med kvinnan.

Utredningen fortsätter dock och misstankarna mot männen kvarstår.

– Vi har tagit föremål i beslag och de är hos våra tekniker nu som säkrat vissa spår. Vi väntar på resultaten från NFC (Nationellt forensiskt centrum), säger Wihlborg.

Kvinnans målsägarbiträde Staffan Fredriksson säger om dagens beslut:

– Lagstiftning är ju som den är. Nu är ju en samtyckeslagstiftning på väg och det hade nog varit bra i det här fallet om den fanns redan. Misstankarna kvarstår och det här läggs ju inte bara ner. Det har tagits prover och när de resultaten kommer så kan det ju hända att de här männen ändå blir åtalade så småningom. Det är min uppfattning att det här är ett övergrepp, en våldtäkt.

"Fullständigt nedbruten"

Staffan Fredriksson säger att de brottsoffer som inte har gjort jättetydligt motstånd för att de hamnat i en situation av vanmakt, och som inte slåss och skriker som man förväntas att göra, hamnar i ett underläge rättsligt.

– Det är tragiskt att det ska vara så. Forskningen säger ju att det är inte helt ovanligt att tjejer blir helt paralyserade och chockade i sådana här situationer, för att de är rädda för att bli allvarligt skadade, säger Staffan Fredriksson.

Hans klient hamnade i just den kategorin, hon paralyserades.

– Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll.

Staffan Fredriksson säger att hans klient har fått skador som dokumenterats.

Och hon mår fruktansvärt dåligt efter det som inträffat.

– Hon är fullständigt nedbruten.

Publisert: