Vatchareeya Bangsuan

Thomas Bodström: ”Fortfarande frågetecken om styckmordet i Boden”

Av: 

Lindah C Mohlin

Matilda Andersson

KRIM

I dag är det tre år sedan 20-åriga Vatchareeya försvann

20-åriga Vatchareeya Bangsuan försvann spårlöst när hon var ute på en joggingtur.

En dryg vecka senare hittades kroppsdelar från Vatchareeya i en byggnad i skogen utanför Boden.

Nu har tre år gått sedan försvinnandet och ännu finns frågetecken kring mordet. I alla fall enligt Thomas Bodström som har skrivit en bok om fallet.

Det var den 4 maj 2013 som 20-åriga Vatchareeya Bangsuan från Boden försvann när hon var ute på en joggingtur. Ganska snart inleddes ett stort sökpådrag av både polisen och Missing people.

En dryg vecka senare hittades kroppdelar i en byggnad i skogen utanför Boden och de konstaterades tillhöra 20-åriga Vatchareeya Bangsuan.

Vatchareeyas före detta pojkvän Kristoffer Johansson, 22, åtalades för mordet och dömdes först till 14 års fängelse i tingsrätten. Domen överklagades till hovrätten som ändrade brottsrubriceringen till dråp och sänkte straffet till 10 års fängelse.

Skriver bok om fallet

Nu, tre år efter att Vatchareeya försvann, har advokaten och författaren Thomas Bodström tillsammans med journalisten Lars Olof Lampers skrivit en bok om fallet.

Anledningen är att det är ett omtalat fall som det fortfarande finns frågetecken kring, och att det spekuleras om alternativa gärningsmän – vissa tror inte att den tidigare pojkvännen är skyldig, säger Thomas Bodström.

– Det finns starka skäl till att han ska dömas men det finns också många oklarheter. Det är precis på gränsen för om han ska dömas eller inte.

”Skäl som talar för och emot”

Bodström säger att det finns många starka bevis som talar för att ex-pojkvännen har begått brottet: blodspår i bilen, oförklarliga omständigheter och hans agerande efter mordet bland annat.

– Samtidigt så finns det ju också skäl som talar emot. Han ska ha genomfört mordet i lägenheten utan att lämna minsta spår och det är nästan omöjligt. Det finns också alternativa personer där det finns starkare motiv än vad han har. Han har inga motiv alls egentligen.

Ett av de största frågetecknen är just motivbilden.

– Frågetecknen är egentligen var, när, hur och varför.

Tar inte ställning

Thomas Bodström säger att boken inte tar ställning för eller emot om rätt man dömts för mordet.

– Vi tycker att poängen är att läsaren ska ta ställning. Jag har gått fram och tillbaka,  det finns starka skäl både för och emot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

SE OCKSÅ

Bodström: ”Här är frågetecknen kring styckmordet”

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Vatchareeya Bangsuan

LÄS VIDARE

Frågetecknen kring styckmordet i Boden

ÄMNEN I ARTIKELN

Vatchareeya Bangsuan

Boden

Thomas Bodström

Brott