Advokaten: Därför döms inte Madsen till livstid

Åklagaren har yrkat på att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall.

Men den danska stjärnadvokaten Mette Grith Strage tror att den mordmisstänkte uppfinnaren i stället kommer att få ett tidsbestämt straff.

– Jag tror att åklagaren får svårt att få Peter Madsen dömd till livstid, säger Strage.

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, inleds rättegången mot Peter Madsen som står åtalad för att ha mördat och sedan styckat journalisten Kim Wall.

Själv nekar Peter Madsen till att ha dödat Kim Wall, men erkänner att han styckat hennes kropp. Åklagare Jakob Buch-Jepsen yrkar på att Peter Madsen döms till livstids fängelse, i andra hand förvaring. Förvaring är ett tidsobestämt fängelsestraff, som kan bli utgången när en förövare anses farlig för sin omgivning.

Men Mette Grith Strage, erfaren brottsmålsadvokat i Danmark, tror inte att Peter Madsen kommer att dömas till livstid.

– Även om det här är ett fruktansvärt brott, är det så i Danmark att livstid vanligtvis brukar handla om fler mord än ett, eller kanske mord och mordförsök. Det är ovanligt att man döms till livstid för endast ett mord, säger Mette Grith Strage.

”Försvårande omständighet”

Hon tror i stället att mordmisstänkte Peter Madsen kommer att dömas till fängelse i 16 år.

– Det normala straffet för ett mord i Danmark är 12 år. Sedan med de sexuella övergreppen går det upp till 14 år och sedan med de andra omständigheterna, som att hon varit hjälplös ombord på ubåten samt att brottet ska ha varit planlagt, kan möjligen få det upp till 16 år. Men jag tror att det är där vi landar, säger Mette Grith Strage.

Åklagaren har sagt att mordet har varit planlagt och Mette Grith Strage ser fram emot att närmare få se hur bevisningen kring det ser ut.

– För i så fall är det en väldigt försvårande omständighet, att det har varit planlagt, säger hon.

Påstå olycka

Man har inte kunnat fastslå exakt hur Kim Wall miste livet och Mette Grith Strage tror att försvaret kommer att försöka hävda att det handlat om en olycka.

– Peter Madsen hade en bättre situation i början innan man hittade kroppsdelarna. Efter att kroppen hittats har han kommit med flera olika förklaringar, vilket har minskat hans trovärdighet. Men som försvarsadvokat så tänker jag att det bästa man kan göra för att hjälpa sin klient är att mena att det varit en olycka, säger hon och tillägger:

– Det ska bli intressant att höra Peter Madsens förklaring. Han har tidigare ändrat sig efter att polisen kommit med ny bevisning och det ska bli intressant att se vad hans slutgiltiga förklaring blir.

Publisert:

LÄS VIDARE