Dottern gripen för sommarstugemordet

Av: Linda Hjertén, Oskar Forsberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15

En 18-årig man och en 41-årig kvinna har gripits för mordet på en 68-årig man och mordförsöket på en 63-årig kvinna i en sommarstuga i Arboga.

Kvinnan, som är dotter till paret, greps på Arlanda och var enligt uppgift till Aftonbladet på väg till Thailand.

18-åringen greps i en bil några kilometer från flygplatsen efter att ha släppt av kvinnan.

Tipsa | Aftonbladet

Nästan två veckor efter mordet och mordförsöket i sommarhuset utanför Arboga var ingen misstänkt gripen.

Men på tisdagen tog fallet en ny vändning.

Efter en lång tids utredningsarbete meddelade polisen på sin webbplats att de gripit en 41-årig kvinna och en 18-årig man på Arlanda.

– De greps i eftermiddags när de skulle lämna landet.

– Vi ska nu hålla förhör med dem om vad som har skett, och vilket tänkbart motiv som finns bakom gärningen får visa sig då, sa Lisa Sannervik på polisen i Uppsala län till Aftonbladet under eftermiddagen.

Men enligt Aftonbladets uppgiftslämnare med insyn i utredningen var det bara kvinnan som skulle lämna landet. Hon uppges ha varit på väg till Thailand när hon greps.

Den 18-årige mannen greps i en bil några kilometer från Arlanda efter att ha släppt av kvinnan på flygplatsen, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Både mannen och kvinnan anhölls redan under gårdagen och har varit föremål i utredningen en längre tid. De är nu misstänkta för mordet på den 68-årige mannen och för mordförsöket på hans 63-åriga hustru.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen att den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen har en relation och att han bodde hos henne.

Aftonbladet har under tisdagskvällen förgäves sökt Lisa Sannervik och åklagare Johan Fahlander angående de nya uppgifterna.

Den 41-åriga kvinnan har tidigare kommenterat uppgifterna att hon setts som högintressant i utredningen.

– Jag har inte hört någonting om det. Varför skulle polisen ha intresse för mig? sa hon till Expressen förra veckan.

Inblandad i nedlagda utredningar

Den 41-åriga kvinnan är dotter till den mördade mannen och hans hustru. Bärgslagsbladet skriver att hon enligt uppgift haft en dålig relation till sina föräldrar. Kvinnan är företagare och har tidigare varit inblandad i två brottsutredningar som båda lagts ner. I juni anklagades hon för att ha sexutnyttjat två ensamkommande tonåringar på ett HVB-hem där hon var chef, en nyhet som Eskilstuna-Kuriren avslöjade. Kvinnan misstänktes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning men efter två veckor lades förundersökningen ner. Den 18-årige man som också greps under tisdagen är enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren och VLT intressant i utredningen kring en misshandel av de två ensamkommande tonåringarna i juni. Även Aftonbladet har fått dessa uppgifter bekräftade.

Den andra utredningen gällde den 41-åriga kvinnans man som dog i en drunkningsolycka för ett år sedan. Den inträffade vid sommarhuset utanför Arboga och mannen rapporterades saknad först tolv timmar efter att han försvunnit. Det var den 41-åriga kvinnan som ringde räddningstjänsten.

Men utredningen kan nu komma att återupptas igen efter att nedläggningsbeslutet överklagats av ett försäkringsbolag.

Enligt Bärgslagsbladet ska kvinnan ha stått som förmånstagare på makens livförsäkring.

Tidningen skriver att polisens utredare arbetar med ett tänkbart ekonomiskt motiv både i fallet gällande drunkningsolyckan och i fallet gällande mordet och mordförsöket i sommarstugan. Kort efter sin makes död köpte den 41-åriga kvinnan en lyxbil, skriver Bärgslagsbladet.

Den 41-åriga kvinnans 68-årige far var mångmiljonär och har tidigare drivit ett mycket framgångsrikt företag. Mannen sålde bolaget under 2011, som han drev tillsammans med släktingar, för en stor summa pengar.

Under det inkomståret deklarerade han för flera miljoner kronor.

63-åriga kvinnan lättad

Sent på tisdagseftermiddagen var den 41-åriga kvinnans hem avspärrat. En granne säger att kvinnan mottagit flera klagomål eftersom hon haft många inneboende i sin bostad.

Den 63-åriga kvinnan vars make mördats har efter gripandena på Arlanda varit i kontakt med sitt målsägandebiträde Thomas Carlstedt.

– Hon vill i nuläget bara säga att hon tycker att det är skönt att man har gripit de här två personerna. Hon är lättad över att polisen har lyckats få ett genombrott. I övrigt vill hon inte kommentera situationen innan man får mer kött på benen, innan man får veta vilken inställning de här två personerna har till brottsmisstankarna..

Thomas Carlstedt säger att den 63-åriga kvinnan mår bättre både fysiskt och psykiskt och att hon har lämnat en redogörelse för det hon kommer ihåg av händelseförloppet i sommarhuset.

– Men jag kan inte närmare gå in på vad hon har berättat om det. Det skulle störa utredningen.

Anhölls för mordet

Det var den 63-åriga kvinnan själv som ringde 112 sent på kvällen den 3 augusti och bad dem komma till sommarhuset.

När polis och ambulans kom till huset, som ligger några mil utanför Arboga, fann de kvinnan skadad och hennes 68-årige make mördad.

Kvinnan fördes direkt till sjukhus där hon opererades för stickskador i bröstet och skärsår på kroppen. Hon fick även sys i munnen och vårdas fortfarande på sjukhus.

Samma kväll anhölls hon som misstänkt för mordet på sin egen make.

Men efter förhör med den 63-åriga kvinnan, där hon bestämt nekade och lämnade sin berättelse om vad som hände under kvällen, så hävdes anhållandet.

Misstankarna riktades då snabbt mot hennes 41-åriga dotter.

Varför gripandet trots det tog så lång tid vill polisen inte kommentera.

Aftonbladet har sökt Amanda Hikes, som enligt Bärgslagsbladet har förordnats som försvarare åt den 41-åriga kvinnan, samt Lars Jähresten, som företräder den 18-årige mannen.

Publicerad:

LÄS VIDARE