Åldersfrågan avgörande för livstidsstraff för expojkvännen

KRIM

Åklagaren yrkar på att Mohammad Rajabi ska dömas till livstids fängelse.

Men hans ålder har fortfarande inte fastslagits.

Nu är det upp till rätten att avgöra hur gammal Johanna Möllers expojkvän egentligen är.

1 av 4 | Foto: Gustav Mårtensson
Johanna Möller under rättegångens sista dag.

Under måndagen hölls den sista rättegångsdagen mot Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi.

Bortsett från att plädera straffet och gå igenom de rättspsykiatriska utredningarna försökte man återigen ta reda på hur gammal Mohammad Rajabi egentligen är.

Åklagarna säger att han är 25 år gammal och alltså har åldern inne för att dömas till livstids fängelse.

Själv hävdar han att han fyllt 21 först i år och alltså var 20 år gammal vid tidpunkten för mordet och mordförsöket.

Trots att man under sommaren gjort ålderstester för att försöka fastställa hans ålder kunde Rättsmedicinalverket inte komma fram till om han var under eller över 21 år.

Åklagare yrkar på livstids fängelse 05:25

Yrkar på livstid

Åklagaren Jessica Wenna yrkade under måndagen på att Mohammad Rajabi ska dömas till livstids fängelse - om rätten kommer fram till att han är över 21 år. Annars yrkar hon på att han ska dömas till 18 års fängelse.

Hon pekar på en rad försvårande omständigheter under sin plädering.

– Tittar man på mordförsöket så kan man konstatera att den konkreta faran var mycket hög, säger Jessica Wenna och tillägger:

– Mohammad trodde att hon var död.

Hon tar upp att Johanna Möllers pappa och mamma attackerades med 23 respektive 25 knivhugg och att föräldrarna - som sovande i sin säng - befann sig i en skyddslös situation.

– De har tillfogats allvarliga skador och brottet har skett i deras hem. Det finns en mängd försvårande omständigheter, säger hon.

Åklagaren vill att Rajabi utvisas

Åklagaren yrkar dessutom på utvisning. Mohammad Rajabis försvarsadvokat Lars Jähresten bad rätten att tänka över utvisning och hänvisade till situationen för hans klient i Afghanistan. Han yrkade också på att hans klient skulle dömas till 14 års fängelse.

– Jag yrkade på det på grund av att han enligt försvarets mening var 20 år när brottet begicks. Att han har stått under inflytande av Johanna Möller och att han har varit påverkat av henne och att hon enträget har övertalat honom. Han har inte planerat gärningen på något sätt och hade ingen ekonomisk vinning av det och att själva händelseförloppet inne i stugan gick relativt fort, säger Lars Jähresten.

Under hösten avslutades Johanna Möllers och Mohammad Rajabis relation, enligt Jähresten på Rajabis initiativ. Han har under både förundersökningen och den rättspsykiatriska utredning som gjorts under sommaren beskrivit hur hans känslor för Johanna Möller förändrats.

– Han beklagar att han hamnade hos henne av alla människor i Sverige som tar emot flyktingar. Det ledde ju till att han har suttit häktad i snart ett år och att vi befinner oss här nu och väntar på en dom, säger Jähresten.

ARTIKELN HANDLAR OM