Rättsexperten: ”Stort frågetecken att man lade ner anmälan”

avJohanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Emmas anmälan avfärdades för lättvindigt, anser rättsexperten och f d överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Trots att flera andra sexbrotts-anmälningar mot mannen nästan var identiska med Emmas upplevelse lades hennes ärende ner inom ett dygn.

– Jag ställer mig som ett stort frågetecken till att man agerat på detta sätt, säger Alhem.

1 av 3

Emma tvångsvårdades inom psykiatrin under våren 2015 eftersom hon var självmordsbenägen efter att ha utsatts för en våldtäkt. Det skulle visa sig att hon under den tiden vårdades av en sexualbrottsling. En man som senare dömdes för brott mot 18 andra flickor och unga kvinnor.

Emma polisanmälde vårdaren för sexuella övergrepp – men hennes ärende lades omedelbart ner av en polis, utan några utredningsinsatser gjordes. Varken Emma, vårdaren eller huvudvittnet förhördes. Inte heller fick åklagaren som drev det omfattande målet mot mannen vetskap om Emmas anmälan.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och rättsexpert, har fått ta del av Aftonbladets granskning. Han är mycket kritisk till att Emmas polisanmälan inte togs på allvar, och att den inte utreddes korrekt.

Stort frågetecken”

– Jag ställer mig som ett stort frågetecken, att man agerat på detta sätt. Vi brukar tala om modus operandi, tillvägagångssätt, som kan ha stor betydelse ur bevissynpunkt, säger han till Aftonbladets tv:s reporter Angelica Karlsson.

I minidokumentären Tvångsvårdad av en sexualförbrytare förklarar han att det kan ha varit på grund av Emmas psykiska status som hon inte fick en rättvis rättslig prövning av sin anmälan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM