Misstänkt spion gripen – kopplas till säkerhetschefen

Säpo utreder brott mot rikets säkerhet

Utredningen kring den häktade toppchefen, som tidigare varit anställd på Must och Säpo, har växt.

I dag greps en person misstänkt för grovt spioneri.

– Det har koppling till det tidigare ärendet, säger Gabriel Wernstedt på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen slog i dag till på en plats i Mellansverige och grep en person misstänkt för grovt spioneri. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en man.

– Personen har nu anhållits, säger Gabriel Wernstedt, som är pressekreterare på Säpo.

Tillslaget är en del av ärendet där en högt uppsatt topp- och säkerhetschef sitter häktad, bekräftar Wernstedt.

– Den här insatsen som vi genomförde i dag har koppling till det tidigare ärendet som du tidigare i dag frågade om, där en person är häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Säpo vill överhuvudtaget inte kommentera kopplingen, eller något övrigt, närmare.

– Det är en förundersökning som pågår och det råder förundersökningssekretess. Jag kan inte säga något mer om brottsmisstankarna mer än brottsrubriceringen, nämligen att personen i fråga är misstänkt för spioneri och att misstankarna gäller grovt brott, säger Gabriel Wernstedt.

När spioneri rubriceras som grovt handlar det om att brottet kopplas till ”främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet”. Något som kan ge livstids fängelse.

Säpo: ”Gripandet skedde inom ramen för en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.”
Säpo: ”Gripandet skedde inom ramen för en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.”

Kopplat till brott på Must och Säpo

Åklagaren som leder utredningen är lika förtegen.

– Jag kan inte säga någonting mer än att vi bekräftar att en person har gripits misstänkt för grovt spioneri. Men vi lämnar inga som helst uppgifter i övrigt, utan bara bekräftar gripandet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål.

Hur ställer sig personen till misstankarna?

– Jag vill inte kommentera något utöver det jag redan har sagt.

Den häktade säkerhetschefen i 40-årsåldern greps den 20 september misstänkt för spioneri. Åklagaren valde i samband med att häktningsframställan lämnades in ändra rubriceringen till grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han har sedan dess suttit frihetsberövad med restriktioner.

Mannen har tidigare varit anställd av Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens avdelning Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Han har i handlingar som Aftonbladet tagit del av berättat om sitt misstänkta dubbelliv i hjärtat av de känsliga rollerna.

Brottet han sitter häktad för misstänks ha skett under tiden han arbetade på Säpo respektive Must.

– Jag kan inte säga så mycket då det är yppandeförbud i utredningen. Men jag har i dag via media tagit del av att man gripit en person till i utredningen, och vi får se vad det kan innebära. I övrigt fortgår utredningen och jag kan inte kommentera något för närvarande, säger toppchefens advokat, Anton Strand.

Åklagaren ska nu ta ställning till om personen som greps och anhölls i dag ska begäras häktad eller släppas på fri fot. Aftonbladet har utan framgång sökt personens försvarare.

Publisert:

LÄS VIDARE