13-årig pojke bedöms skyldig till mord på jämnårig skolkamrat

Foto: Magnus Lejhall/TT
Dagen efter mordet på en 13-årig pojke vajade flaggorna på halv stång i Olofström och en tyst minut hölls för att hedra den döde 13-åringen. 
KRIM

Den 13-årige pojken mördade sin jämnårige kamrat.

Det slår åklagarkammaren i Karlskrona fast.

– Vi menar att händelseförloppet är klarlagt och det visar att en 13-årig pojke ensam dödat en annan 13-årig pojke., säger åklagarna Marie Lindström.

I början av mars larmades SOS om ett knivbråk strax utanför Olofström i Blekinge. På platsen hittades två skadade pojkar.

En av pojkarna avled av sina skador – den andre omhändertogs av polisen misstänkt för att ha dödat sin jämnårige kamrat.

De två pojkarna, båda 13 år, gick på samma skola. Pojkarna hade tidigare setts gå tillsammans från centrala Olofström, till den plats där sedan en av pojkarna hittades död.

– Vi kan bekräfta att det är en kniv som har används, säger Marie Lindström.

Hittades död

De 13-åriga pojkarna har setts gå tillsammans från centrala Olofström – till den plats där en av dem hittades död.

Nu har utredningen kring den 13-årige pojkens död avslutats och enligt åklagarna Marie Lindström och Anna Johansson så är det klarlagt att det är 13-åringen som dödat sin jämnårige kamrat.

– Vi menar att händelseförloppet är klarlagt och det visar att en 13-årig pojke ensam dödat en annan 13-årig pojke, säger åklagarna Marie Lindström.

”Lämnat en berättelse”

Enligt åklagarna Marie Lindström och Anna Johansson så har pojken hörts tre gånger – men de vill inte säga om pojken erkänt dådet eller inte.

– Han har lämnat en berättelse i förhör och den har vi kontrollerat. Vi har kontrollerat den genom andra utredningsåtgärder, tekniska utredningsåtgärder, brottsplatsundersökning, rättsmedicinska undersökningar, it-forensiska undersökningar och med anledning av de här utredningsåtgärderna inklusive förhöret så anser vi att vi har en bild av vad som hänt, säger Anna Johansson.

Utredningen har genomförts enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare då pojken är under 15 år gammal. Skuldfrågan har alltså inte prövats av en domstol. Istället kan man föra bevistalan, som är en domstolsförhandling för misstänkta brottslingar som är underåriga.

– Vad gäller bevistalan så är lagstiftningen sådan att det finns tre aktörer som kan göra en framställan till åklagaren om de vill att bevistalan ska föras. Det är den unges vårdnadshavare, socialnämnden och socialstyrelsen. Skulle en sådan framställan komma är det chefsåklagare eller vice chefsåklagare som prövar och bestämmer om en bevistalan ska föras eller inte, säger Marie Lindström.

Aftonbladet har sökt pojkens juridiska biträde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Olofström