Knutbypastor Helge Fossmo utreds av polisen – hölls isolerad

avEric Tagesson, Mira Micic

KRIM

Kriminalvården stoppade försändelser som skulle skickas till en kvinnlig vårdare på Visbyanstalten – och som innehöll hot om att skada och trakassera.

Den livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo nekar i förhör till att det är han som skickat hotbrevet.

Nu har ärendet överlämnats till polisen för vidare utredning.

Foto: Lasse Allard
Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo.

Det var i slutet av januari som försändelser som skickades från anstalten Visby stoppades. Avsändaren hade skickat dessa till PostNord och begärt att få dem vidarebefodrade till bland annat en kvinnlig vårdare och en anhörig till henne. Dessa brev innehöll uttalande om att skada, trakassera och förtala kriminalvårdare, enligt handlingar i ärendet.

Kriminalvårdens misstankar riktades mot Knutbypastorn Helge Fossmo, som dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord.

I förhör nekade han till att ha försökt skicka några försändelser.

– Enligt Kriminalvården så har det skickats brev i från den avdelning där Helge har suttit, det finns inget som knyter Helge Fossmo till några brev, säger hans advokat Anton Strand.

Lämnat till polisen

I går beslutade Kriminalvården att överlämna ärendet till polisen för vidare utredning.

Anton Strand säger att han och hans klient är övertygade om att utredningen kommer ge stöd för Helge Fossmos nekande.

– Jag har varit i kontakt med min klient sedan den här situationen uppstod och han är inte det minsta orolig för att han ska kunna bli kopplad till några brev, för han har inte skickat några brev, säger Anton Strand.

– Jag är mycket kritisk till att Kriminalvården är så snabba i sitt agerande och jag kommer förstås begära en överprövning av deras beslut.

Kriminalvården beslutade i går också att tilldela Fossmo en varning för en misskött permission i september i fjol, då han enligt permissionsbeslutet skulle i tre dygn vistas på en angiven adress. Men efteråt hittades i hans skåp ett kvitto från ett hotell, långt ifrån platsen där han skulle bott - för just den perioden.

Hittade potensmedel

Fossmo nekade till att han bott på hotellet och sa sig inte ha lust att förklara varför hans namn stod på kvittot. Han hävdade att kvittot avsåg en present till en närstående.

Kriminalvården fastslog att han frångått reseplanen.

I början av februari genomfördes en så kallad visitation av Fossmos bostadsrum på anstalten. Man hittade då 35 piller, potenshjälpmedel, i rummet. Helge Fossmo har medgett att det är hans tabletter. Men eftersom det inte rör sig om ett olagligt preparat lämnas händelsen ”utan åtgärd”.

Fossmo har efter händelserna flyttats till en annan anstalt.

ARTIKELN HANDLAR OM