Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

Sköt ihjäl två bröder – vill slippa straff

Av: 

Anders Johansson

KRIM

Han sköt ihjäl två bröder med hagelgevär när de försökte ta sig in i hans hus.

Hovrätten sänkte straffet från fyra till två år.

Men nu överklagar den 69-årige mannen från Vallåkra domen till Högsta domstolen.

I sitt överklagande begär han genom sin advokat Johan Eriksson att åtalet ska ogillas helt och hållet. Han yrkar också att han ska få tillbaka sitt beslagtagna hagelgevär som användes vid tillfället.

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs ett prövningstillstånd. På vilka grunder som detta begärs är ännu inte uttalat. Advokaten begär mars månad på sig för att komplettera överklagandet som nu getts in.

Men av dokumenten framgår att professorn i straffrätt, Claes Lernestedt vid Stockholms universitet, är inkopplad. Han ska avge ett yttrande som gäller frågorna om nödvärn som är aktuella i målet.

”Livshotande angrepp”

Mannen har hävdat att han var utsatt för ett livshotande angrepp, och att han hade rätt till nödvärn och därmed hade rätt att använda livsfarligt våld.

Hovrätten tyckte att det var en sådan situation, men hotet var inte så akut i skottögonblicket att hans handlande kunde vara straffritt.

”Faran måste bekämpas”

När de två bröderna bankade på ytterdörren och skrek att de skulle döda honom, ringde mannen först sin syster och berättade vad som pågick. han bad henne även att kontakta polisen.

Han gick sedan och laddade hagelgeväret med två patroner.

– Faran måste bekämpas, sade han under rekonstruktionen av händelsen.

Han sköt bröderna genom rutan till dörren. Hovrätten ansåg våldet var ”uppenbart oförsvarligt” eftersom han först inte prövat andra alternativ som att ropa, visat att han var beväpnad, skjuta varningsskott eller skjuta mot mindre vitala delar.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

Brott

Våldsbrott