Narkotika

Tommys son Fredrik förgiftades av fentanyl: ”Fler unga ska inte dö”

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Fredrik Jansson, 27 år, dog efter att ha förgiftats av akrylfentanyl.

Nu har två bröder åtalats för att ha orsakat Fredriks och sju andra människors död.

– Det är svårt att sätta ord på hur det känns nu. Det rör upp väldigt mycket känslor men jag är glad för att polisen arbetar med att få bort den här skiten så att inte fler ungdomar ska dö, säger Fredriks pappa Tommy Jansson.

Under tisdagen åtalades två bröder från Stockholmsområdet för bland annat grovt vållande till annans död efter att de via nätet sålt varianter av drogen fentanyl, kallat fentanylanaloger. Åtta personer runt om i Sverige förgiftades och dog, enligt åtalet under sommaren och hösten 2016.

Ett av de första dödsoffren var Fredrik Jansson, 27 år. Han förgiftades av akrylfentanyl och dog i juni, 2016.

– Vår familj kraschade fullständigt efter Fredriks död. Han var på väg tillbaka och ville ta sig ur skiten. Han hade missbrukat tabletter men han hade ingen aning om hur potent den var, säger Tommy, pappa till Fredrik.

Tommy Jansson berättar hur sonen månaderna innan han dog arbetat för att vända sitt missbruk och hur han vårdades på ett behandlingshem.

– Det var också något som gjorde det så påtagligt knäckande i och med att han på slutet, innan han dog, var hur pigg som helst. När han kom in på behandlingshemmet vägde han 60 kilo och på slutet vägde han 90 kilo, tränade och åt bra, säger pappa Tommy.

Dröjer att narkotikaklassas

När Fredrik sedan dog hade han däremot flyttat till ett annat behandlingshem, som bedrev öppenvård.

– Det var som ett slag i ansiktet när han gick bort. Han hade tagit ett så stort steg för att få hjälp och att han var öppen med sin problematik, säger Tommy Jansson.

När en ny fentanylanalog kommer ut på marknaden tar det ett tag innan den klassas som narkotika eller hälsofarlig vara. Och när försäljningen av dessa droger enligt åtalet ägde rum under 2016 var entanylanalogerna bröderna sålde inte klassade som narkotika. Därför nekar bröderna till brott.

Åsa Torlöf, polisens utredare, vid en presskonferens i samband med åtalet.

– Det är det som är så otäckt med det hela. Att de ändrar en substans i originalet så att det blir lagligt. Hur man ska reglera det måste högre upp så att man kan lagstifta kring detta. Det måste bli olagligt så att inte fler ungar dör, säger Tommy.

Han är engagerad i flera olika gruppar för föräldrar med barn som avlidit till följd av droger och han hoppas att åtalet som nu väckts kommer att leda till förändring.

– Det är svårt att sätta ord på hur det känns nu. Det rör upp väldigt mycket känslor men jag är glad för att polisen arbetar med att få bort den här skiten så att inte fler ungdomar ska dö, säger Fredriks pappa, Tommy Jansson.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fentanyl dödar lika många som heroin

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotika

Brott

Missbruk