Försökte knivmörda sin bästa vän efter otrohetsdrama – döms

1 av 9
KRIM

Här jagar 21-åringen sin bästa vän med en kniv i parkeringsgaraget under Åhléns efter ett otrohetsdrama.

Först när en städerska dyker upp avbryter han mordförsöket och flyr.

När mannen greps ljög han om sin identitet - men avslöjades av sin mamma.

Ett flertal patruller skickades till Citygaraget under Åhléns City varuhuset i centrala Stockholm kvällen den 11 september i fjol, efter att en städerska larmat SOS.

Hon berättade senare att hon arbetade med en skurmaskin i parkeringsgaraget när hon hörde ett vrål. Sedan såg hon en knivman jaga en annan man - som kollapsade bredvid henne.

Den svårt skadade 22-årige mannen fördes i ilfart till akuten på Karolinska sjukhuset för att opereras. Innan han sövdes ner hann han berätta för operationspersonal att det var hans vän som hade gjort detta mot honom. Bland annat var han skuren i halsen.

Garaget är kameraövervakat så polisen kunde snabbt få ut en bild från övervakningsfilmen där den misstänkte gärningsmannen finns på bild.

Samtidigt hittade man en blodig tandad kniv på ett utstickande tak i närheten av garagets entré.

Greps – ljög om sitt namn

21-åringen som flydde från platsen, greps dagen efter i närheten av sin bostad, när han rastade hunden tillsammans med sin mor.

”Han blev omedelbart mycket nervös och han började skaka i hela kroppen”, skriver poliserna som grep honom i ett PM. Sedan sa han: ” Ni har fel kille”, varpå han uppgav fel namn och sin lillebrors personnummer.

Men hans mamma, som blir upprörd, uppger hans rätta namn för polisen:

”Han tappar ansiktet och försöker därefter inte längre att ljuga om sin identitet”, skriver patrullen.

Offret berättade att han skulle gå ut ur bilen när han kände ett slag i ryggen och i halsen, varpå han vän började jaga honom med kniv.

Hela händelseförloppet fångades av övervakningskameror.

21-åringen, som förekommer i belastningsregistret under nio avsnitt, nekar till brott och hävdat att han agerat i nödvärn och har haft svårt att besinna sig.

Döms till åtta års fängelse

Nu har han dömts i Stockholms tingsrätt till åtta års fängelse för mordförsök.

Enligt domen hade de två vännerna kommit på kant med varandra efter ett otrohetsdrama, då offret upptäckte att hans bästa vän haft sex med hans flickvän. Konflikten eskalerade när det visade sig att offret tagit pengar från gärningsmannens flickvän.

I domen skriver tingsrätten:

”Veckorna före den aktuella gärningen hade det hänt saker som påverkat vänskapen och en konflikt hade uppstått dem emellan. Målsäganden hade tillägnat sig ett id-kort från den tilltalades bror och med detta begått ett bedrägeri. Han hade också tagit kontanter från den tilltalades flickvän. NN (21-åringen) hade under denna tid även haft sex med målsägandens dåvarande flickvän, vilket målsäganden upptäckt och reagerat starkt på genom att slå henne och elda upp hennes kläder.”

Offret menade att de lagt konflikten bakom sig, att han inte längre var arg på sin bästa vän utan mer på sin flickvän och att stämningen var åter normal mellan dem, så att de två den aktuella kvällen bestämde sig att tillsammans råna en knarklangare.

”Enligt både den tilltalade och målsäganden var dock tvisten bilagd mellan dem vid gärningstillfället. Uppenbart är dock att spänningar funnits kvar mellan dem”, skriver tingsrätten i domen.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Svartsjuka

Brott