Döms till fängelse i 18 år för yxattack på ex-frun

avMira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan som polisanmälde exmaken för dödshot blev inte helt trodd av rätten – som släppte maken efter rättegången.

Han köpte en yxa och letade upp henne.

Kvinnan överlevde mirakulöst men blev av med ena ögat.

I dag kom domen för mordförsöket: exmaken döms till fängelse i 18 år.

Den 32-åriga kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus. Hon fick svåra skador efter att mannen huggit henne med yxa i huvudet och ansiktet ett stort antal gånger.

– Hon hade en oändlig tur, skrev neurokirurgen i hennes journal.

Kvinnan var på väg till förskolan i Uppsalaområdet Gottsunda vid 14-tiden tisdagen den 6 februari i år för att hämta sina barn när en yxbeväpnad man dök upp bakom henne och gick till besinningslös attack inför ögonen på ett flertal vittnen. Hon hann knapp förstå vad som hänt innan hon föll till marken.

Ett ögonvittne berättade senare i polisförhör:

Kvinnan försökte skydda sig med händerna. Mannen tog bort hennes händer med sin vänstra hand och fortsatte slå henne med yxan i sin högra hand. mannen tog sats när han slog med yxan.. När kvinnan försökte skydda sig med sina händer så pausade han tills han hade fått bort hennes händer så han kunde hugga fritt mot hennes huvud igen.”

Ett annat vittne sa att han inte förstår hur någon kunde överleva något sånt:

Hon hade blod i hela ansiktet. Det var så mycket blod. Hela ansiktet var blodigt och det såg ut som om hennes öga var borta. Han såg att det var någon skada på hennes arm...

Yxhuggen bara matades på. Uppskattar det till 15–20 hugg”.

1 av 2 | Foto: Polisen
Yxan som mannen gick till attack med.

Hotade ögonvittnen med yxa

Flera personer ropade för att stoppa överfallet men ingen vågade gå fram, då mannen hotade med yxa.

I förhör sa vittnet:

”Yxmannen hade ett sånt jädra adrenalinpåslag så han hade inte haft en suck om han hade försökt gå fram och stoppa honom. Mannen med yxan var helt galen när han stod där och högg. Såg det på hastigheten på huggen.”

Den dagen hade kvinnan ändrat sina rutiner och skulle hämta barnen tidigare än vanligt, då hon var rädd för exmaken som några dagar tidigare släppts från häktet.

Mannen hade fått kontaktförbud mot henne, men hon var ändå rädd. Hon hade ansökt om att mannen skulle få så kallat ”utvidgat besöksförbud”, vilket innebär att mannen inte skulle få ”besöka eller vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där hon brukar vara.

Men åklagarmyndigheten sa nej till det.

Den 51-årige exmaken var åtalad för olaga hot vid två tillfällen mot henne.

Han greps i januari i år, efter att ha kommit till hennes bostad i Uppsala, beväpnad med en kniv. Samma dag hade han ringt henne 32 gånger och hotat att döda henne.

Hon ringde då polisen som grep mannen, som åtalades även för en tidigare händelse då han hotade att döda henne – men släpptes direkt efter rättegången.

Poliserna som var först på plats skrev i sin rapport att de först såg en mindre folksamling och sedan en kvinna som låg till synes livlös på en snötäckt gräsplätt. De ser också ett flertal blodpölar i snön.

”Kvinna blöder kraftigt. Det är svårt att se kvinnans ansikte för allt blod. Hon blöder även från armarna. Vi ser även ett flertal hugg i ansiktet, över ena ögat samt i huvudet,” skriver poliserna, som påbörjar akutsjukvård.

Förlorade ett öga

Kvinnan fördes till sjukhus med livshotande skador. Hon opererades och låg nedsövd i respiratorn i några dygn. Hennes ena öga gick inte att rädda, det opererades bort.

Exmaken kom senare in på polisstationen och erkände överfallet. Personalen på polishuset fick kalla på förstärkning. I arresten sa mannen att han dödat sin exfru, att han ville bli skjuten och att han lämnat yxan vid förskolan.

Till en läkare sa han samma natt att han var på sin exfru då hon ”satte honom i häktet”. I häktet satt han och planerade hur han skulle skulle döda henne då ”hon inte var värd att leva och hon inte skulle få uppfostra deras barn”.

Han berättade hur han gick och köpte en yxa efter att han släppts från häktet och att han ”kände ett inre lugn efter händelsen och att han var nöjd med att han fullföljde sina planer att döda henne”. Han visste inte om hon levde eller var död då.

Slapp straff för dödshoten

Under tiden hon låg nedsövd på sjukhus meddelade Uppsala tingsrätt domen i hotärendet: mannen dömdes till dagsböter, vilka han slapp betala, eftersom tingsrätten ansåg att det räckte att han satt frihetsberövad för ett bötesstraff. För det ena hottillfället fanns tillräckliga bevis, då även polisen bevittnade det. Men vid det andra tillfället var de två ensamma och det var en ord mot ord-situation. Endast kvinnans berättelse räckte inte som bevisning, menade tingsrätten.

Mannen åtalades för mordförsök och både åklagaren och kvinnans advokat yrkade på livstids fängelse, vilket är ovanligt.

I dag klockan 14 meddelades domen i Uppsala tingsrätt. Exmaken döms för försök till mord och olaga hot till fängelse i 18 år.

En rad försvårande omständigheter

Tingsrätten konstaterar att det finns en rad försvårande omständigheter i målet, och att det inte råder något tvivel om att mannen skulle ha dömts till livstid om ex-hustrun hade avlidit. Men tack vare slumpen och en ”mycket kvalificerad sjukvårdsinsats” överlevde hon, och straffet bestäms därför till 18 år – som är det längsta tidsbestämda straffet för försök till mord.

Henrik Jansson, kvinnans målsägandebiträde, om domen:

– Jag delar tingsrättens uppfattning att det finns ett stort antal försvårande omständigheter. Det är ett långt fängelsestraff för ett försöksbrott. Även om gärningen inte var fullbordad anser vi att straffvärdet motsvarar livstids fängelse.

Både du och åklagaren har yrkat på livstid. Kommer du att överklaga domen?

– Min klient kommer att leva med en livslång rädsla, hon har själv uttryckt det så: att enda gången hon känner sig säker är när gärningsmannen sitter inlåst. Ju längre han sitter inlåst desto längre kan hon leva i trygghet, vilket är en omständighet som skulle kunna tala för att vi skulle överklaga domen till hovrätten, men det har vi inte tagit ställning till än, säger Henrik Jansson.

En vän till den 32-åriga kvinnan, som funnit vid hennes sida under de senaste veckorna säger att han är nöjd med att det blev ett långt fängelsestraff:

– Men samtidigt är jag missnöjd att det inte blev livstid då jag vet att min vän kommer få en egen livstidsdom när han väl kommer ut från fängelse efter många år, hon kommer vara rädd resten av sitt liv den dagen han släpps, säger vännen.

Statistik: Så ser mäns våld mot kvinnor ut i Sverige idag 00:25
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott