Mördades och stympades – i dag föll domen

avSusanna Nygren

1 av 6

Hans offer utsattes för massivt våld och stympades.

I dag dömdes Martin Olsson, 37, till livstids fängelse för mordet på en 53-åring i Kalmar.

Mannen hade träffat mördaren på en bar och bjudit honom och hans flickvän på efterfest.

Efter en diskussion i köket gick Olsson till attack.

Martin Olsson dömdes i dag till livstids fängelse för mordet, som inträffade den 6 november 2015. Då fick polisen ett larm om bråk i en lägenhet på Tegnérgatan i Kalmar.

När polisen kom till platsen möttes de av en makaber syn. En 53-årig man låg död i badrummet. Mannen hade utsatts för grovt våld och fått sitt könsorgan avskuret.

Åsa Adolfsson, vice chefsåklagare vid Kalmar tingsrätt, menar att offret utsatts för extremt våld.

– Det är obehagligt. Jag har aldrig varit med om så mycket våld tidigare. Gärningsmannen måste helt ha tappat konceptet, säger hon.

Stort antal knivhugg

53-åringen hade blivit slagen, skallad och fått ta emot över 20 knivhugg. Det är oklart om mannen levde när han stympades på sitt könsorgan.

– Rättsläkaren tror att han var död vid tillfället. Men man kan inte till 100 procent konstatera det, säger Åsa Adolfsson.

Upprinnelsen till bråket ska ha varit en dispyt som rörde Martin Olssons flickvän. Den 23-åriga kvinnan har i förhör uppgett att han blev arg vid ett tillfälle under efterfesten när hon skulle ta på sig en tröja – en tröja som 37-åringen ska ha ansett var för snygg. Kort därefter attackerade Martin Olsson den 53-årige mannen.

Grannar har berättar i förhör hur de hörde tumult i lägenheten och larmade polisen. En granne ska ha hört hur en kvinna skrek i raseri.

Hon ska ha skrikit "Men x, det är ju dig jag älskar".

Blommor på offret

Polisinspektören som hittade offret i lägenheten trodde först inte sina ögon. Vid en första anblick in i badrummet såg han en man som låg på golvet. Mannen var helt blodig i ansiktet och hade byxorna neddragna.

Någon hade också placerat torkade blommor eller plastblommor på hans bröst. Polisinspektören var tvungen att samla sig och klev ut från badrummet. Han kunde inte förstå vad han sett – han uppfattade det som en Halloween-fest som urartat.

Efter några sekunder gick polisen in i badrummet igen. Då såg han att mannens hals var avskuren och förstod att han var död.

Flera grova våldsbrott

Den nu dömde mördaren är tidigare dömd för flera olika våldsbrott.

– Han är dömd för flera våldsbrott och är en person som tänder till snabbt, säger Åsa Adolfsson.

Martin Olsson finns med i över 34 avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för att ha misshandlat sin flickvän.

Inför åtalet har han genomgått en paragraf 7 undersökning – en så kallad liten sinnesundersökning. Psykiatrikern som genomförde undersökningen beskriver mannen som labil. Under intervjun berättade 37-åringen om ett långvarigt drogmissbruk och perioder av paranoia. Han har levt två tredjedelar av sitt vuxna liv bakom lås och bom.

Martin Olsson hade bara varit på fri fot i sex dagar när han mördade 53-åringen.

Dömdes mot sitt nekande

Martin Olsson döms mot sitt nekande. Han har trots det gett en detaljerad beskrivning av delar av våldet mot 53-åringen men hävdar att det var någon annan.

Åklagarens tyngsta bevis har varit flera blodiga knivar. Martin Olssons dna fanns på skaftet av fyra knivar som låg i vasken och på en annan kniv som gömts under en matta i hallen. Dessutom fanns det blod från offret på knivarna. Tingsrätten finner ingen annan sannolik förklaring än att Martin Olsson använt knivarna mot offret

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott