Hovrätten friar ”vännen” för dubbelmord

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Dom i dag: Livstidsstraff fastställs för Södertäljemord - tidigare dömd för medhjälp frias

1 av 8

Den unga kvinnan och mannen hittades brutalt mördade – kvinnan med halsen avskuren.

Hennes make Reza Mohammadi, 28, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse. Hans 31-årige vän dömdes samtidigt till tolv års fängelse för medhjälp till mord.

I dag kom hovrättens dom: vännen frias.

Den mördade kvinnans make Reza Mohammadi och en 31-årig vän till honom åtalades i somras för dubbelmord, efter att det unga parets kroppar hittats i en lägenhet i Södertälje den 23 januari i år.

Där hade den 24-åriga kvinnan och den 21-åriga mannen legat mördade i nio dagar, enligt åtalet. Såväl den unga kvinnan som mannen hade blivit utsatta för massivt våld, med flera skär- och stickskador.

Kvinnan hade blivit huggen 14 gånger och hennes hals var avskuren. Hennes kropp hade även skändats.

River upp domen mot den medåtalade vännen

I tingsrätten dömdes Reza Mohammadi till livstids fängelse och utvisning för mord.

Hans 31-årige vän dömdes till tolv års fängelse samt utvisning för medhjälp till mord.

Domen överklagades till hovrätten, som klockan 11 i dag meddelade sin dom:

Livstidsdomen mot maken fastställs. Den enda ändringen från tingsrättens dom blir att hovrätten beslutar att Mohammadi ska betala ett skadestånd på 50 000 kronor till en anhörig till den mördade kvinnan.

Hovrätten river däremot upp tingsrättens dom mot den medåtalade 31-åringen och friar honom helt.

31-åringen släpptes från häktet 21 oktober 2016 efter beslut av hovrätten.

Frun ville skilja sig

Den 24-åriga kvinnan kom till Sverige i november 2015 med sin nu 28-årige make Reza Mohammadi, som hon hade träffat i Turkiet. I Sverige träffade paret 31-åringen, som då hade bott ett kortare tid i Sverige och jobbade som byggarbetare. Han presenterade dem för den nu mördade 21-åringen, som lät paret bo hos honom innan de flyttade till ett asylboende.

Men kort efter det flyttade kvinnan till ett annat asylboende, eftersom maken misshandlade henne. Hon ville skilja sig, men enligt vittnen blev hon dödshotad av maken som inte accepterade en skilsmässa.

När kvinnan bad 31-åringen om hjälp tog han henne till 21-åringens bostad där hon skulle bo i några dagar.

Men hon ändrade sig och beslutade att bo kvar.

Var svartsjuk - spionerade på frun

Enligt polisens förundersökning åkte mannen till 21-åringens lägenheten och smygfilmade de två genom köksfönster i en intim situation.

Dagen före mordet ska han ha hotat kvinnan med att han skulle sprida filmen till hennes släktingar i utlandet.

Polisens utredning visade att Reza Mohammadi och hans 31-årige väns telefoner fanns i närheten av mordplatsen dagarna före mordet.

Mohammadis förklaring till att han spionerade på frun var att han saknade henne och ville att hon skulle komma tillbaka.

Vid gripandet nekade han till brott, men medgav att han var svartsjuk och misstänkte att frun och 21-åringen hade en relation.

Hans 31-årige vän sa i förhör att han inte visste något om morden.

Men i ett av förhören sa 31-åringen att Mohammadi kan ha dödat sin fru eftersom hans heder hade kränkts. På så sätt skulle hans vän fått upprättelse och inte "tappa ansikte". I senare förhör sa han sig inte minnas att han sagt så.

Efter det började han hävda att Reza Mohammadi och en okänd man tagit honom till mordplatsen och tejpat hans händer för att därefter mörda paret. Den versionen avfärdades av tingsrätten som osannolik.

Hovrätten friar nu 31-åringen och ogillar åtalet mot honom då det inte anses utrett att 31-åringen förstått vad Reza Mohammadi planerade att göra, eller att han hjälpt honom att utföra gärningen.

 PLUS:  Dömda – och friade

Publicerad: