Publicerad:
Uppdaterad:

12-åring pekades ut som mördare – förundersökning återupptas

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

En 12-årig pojke pekades ut som mördare, och växte upp på rättspsykiatriska kliniker.

Nu, efter att Dagens Nyheter, granskat fallet återupptas förundersökningen.

– Vår bedömning är därför att det finns skäl att vidta ytterligare åtgärder. För att kunna göra det behöver förundersökningen återupptas, säger överåklagare Marianne Ny.

Den 30 maj 2001 dödades en 11-årig pojke efter att ha mottagit flera hugg med en sax i halsen och huvudet i Hovsjö, utanför Södertälje.

En 12-årig pojke, 11-åringens bästis, ansågs vara gärningsman, och fallet betraktades som uppklarat.

Men pojkens erkännande växte fram i många och långa förhör.

En av dem som hjälpte polisen att få fram ett erkännande var psykologiprofessor Sven Åke Christianson, som också var delaktig i Kevin-utredningen.

– Han stöttade och gav tips till den kvinnliga polisen som förhörde pojken, berättade åklagare Elisabet Bergström som ledde förundersökningen 2001 för Aftonbladet i höstas.

Här hittades den döde pojken
Foto: Lars Rosengren
Här hittades den döde pojken

Den aktuella dagen var de två pojkarna på väg hem efter att ha köpt läsk. Men bara den ena pojken kom hem. Han hade, enligt åklagaren, blod på kläderna.

Kort därefter hittades 11-åringen död vid vägkanten i en skogsdunge, ett hundratal meter från sin bostad. I närheten låg en halv sax – mordvapnet.

Redan samma kväll hämtades den 12-åriga pojken in till förhör, och en teknisk undersökning genomfördes in hans hem.

Polisens presstalesperson sa i samband med att 12-åringen förhördes:

– Allmänheten behöver inte vara oroliga för att saxmannen ska slå till igen.

Men det tog tid innan polisen fick ett erkännande. Enligt vad psykolog Sven Åke Christianson själv uppgett tog det flera månader.

– Det tog två månader innan den pojken berättade fullt ut vad som hade hänt, sa han i TV4 i förra veckan.

Åklagaren minns också att pojken inte berättade från början.

– Han hade svårt att minnas och berätta, säger hon.

Sven Åke Christianson var, säger åklagaren, inte med vid förhören utan de sköttes av en kvinnlig polis.

– Han gav henne tips om hur hon skulle göra för att gå grabben att berätta. Bland annat gav han tips om att hon skulle få pojken att berätta bakifrån, och backa i minnet.

Ärendet granskades

I höstas granskade Dagens Nyheter ärendet, och hittade flera brister. De intervjuade den i dag vuxne person som pekades ut som skyldig. Han sa att han inte dödat sin vän.

Trots det meddelade åklagaren i oktober förra året att förundersökningen inte skulle återupptas. Men pojken begärde genom sin advokat överprövning av beslutet.

Och nu, åtta månader senare, har åklagarmyndigheten beslutat att förundersökningen ska återupptas.

– Efter att ha gått igenom den mycket omfattande förundersökningen från 2001 kan vi konstatera att det finns ett antal utredningsåtgärder, framförallt av kriminalteknisk natur, som aldrig vidtogs och att det därmed finns vissa frågor som inte är klarlagda, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Bland annat, säger hon, ska nya förhör hållas, och man ska genom dagens ”förfinade metoder”, genomföra nya analyser för att söka efter dna och fingeravtryck.

Publicerad:
Publicerad: