Tvingade bulgarer att tigga – två män döms för människohandel

avJohanna Rapp

1 av 4 | Foto: Polisen
I industrifastigheten bodde människorna som ska ha lockats till Sverige med att få ett jobb men som sedan tvingats tigga för att betala tillbaka skulden för resan till Sverige.

Bulgarerna kom till Sverige för att de trodde att de skulle få byggjobb.

Istället hölls de under slavlika förhållanden i en fallfärdig industrifastighet och tvingades tigga.

Nu döms två män till fängelse för människohandel.

I början av året slog polisen till mot den fallfärdiga industrifastigheten i Ljusnarsberg i Bergslagen. Där fanns flera män, kvinnor och tre barn.

Fastigheten beskrivs av polisen som undermålig med hemmagjorda elkopplingar och rum som avgränsats genom att hänga upp lakan. Sina behov har människorna som bodde där fått göra i hinkar som stått i sovrummen, enligt förundersökningen. Maten de fått att äta ska delvis ha varit förruttnad, plockad ur containrar.

Människorna som levt i industrifastigheten ska ha varit bulgariska medborgare, lockade till Sverige under falska premisser.

– De har fått erbjudanden om jobb inom bland annat byggbranschen, men under resans gång eller när de kommit till Sverige har de fått reda på att det inte finns något byggjobb. Då är de redan satta i skuld eftersom organisatörerna har betalat för resan hit, sa åklagare Isabelle Bjursten, på Internationella åklagarkammaren i samband med åtalet.

Domen faller

Två män och en kvinna åtalades för att ligga bakom härvan, männen misstänkta för människohandel och kvinnan för medhjälp till människohandel.

Nu dömer Örebro tingsrätt männen till fängelse i 4 år och två månader för människohandel under perioden 2015 till början av 2017. Samtidigt frikänns en av männen för brottsmisstankarna gällande grovt penningtvättsbrott och ytterligare en punkt gällande människohandel. Han utvisas också ur Sverige. Också den andre mannen döms för människohandel till fängelse i fyra år och två månader och utvisas ur Sverige. Kvinnan frikänns från brottsmisstankarna om medhjälp.

Tjänat över en miljon

Enligt förundersökningen har tiggeriverksamheten inbringat 1,3 miljoner kronor och polisen misstänker att den största delen av pengarna hamnat i fickorna hos personerna bakom människohandeln.

– De har först tagit 50 procent av vad tiggaren fått in och sedan har de tagit pengar för bland annat el och transport. Vi kan inte säga ett exakt belopp, men om det är som vi befarar har tiggarna kanske inte fått någonting, sa polisens utredare Kjell Haglund, i samband med åtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM