Hagamannen överfallen

Hagamannens egen berättelse från attacken

Av: 

Eric Tagesson

John Granlund

Linnea Järkstig

KRIM

Hagamannen Niklas Lindgren, 43, slogs i huvudet med en golfklubba och misshandlades med slag och sparkar.

De tre åtalade männen nekar till brott. Men Hagamannen kräver skadestånd på drygt 175 000 kronor för misshandeln.

– Min framtid är oviss just nu, säger han i rätten.

Tre män 21, 23 respektive 24 år står åtalade för misshandeln mot Niklas Lindgren, känd som Hagamannen.

Det var den 28 augusti männen ska ha slagit honom med en golfklubba, knytnävsslag och sparkar mot benen, bålen, huvudet, armar och ryggen.

Nu vill Hagamannen ha skadestånd på ungefär 175 000 kronor.

– De visade särskild råhet eftersom de var flera som utövade våld som fortsatte att utdela slag och sparkar när målsäganden hade fallit till marken, sade kammaråklagare Klara Dahlström under rättegången.

Hagamannen redogjorde i rättegången, via videolänk, för tiden då han kom till Norrbotten.

– Jag höll låg profil och höll mig inte så mycket ute i samhället. Det tisslades och tassades om var jag bodde, säger han.

I rättegången berättar han om hur han hejat på en granne som stod och rökte. Han såg då killarna som stod vid en bil och hur en av dem tog skydd från en golfklubbe.

– Sen smäller det bara till och jag får väl ett par smällar i bakhuvudet och förmodligen signar jag till marken ganska snabbt, säger han och tillägger att männen skrek ”ditt jävla äckel, dig ska vi döda”.

Hörde ångestskrik

Ett vittne beskriver att ett ångestskrik plötsligt hördes från gårdsplanen.

– Det lät som om man slaktade en gris. Det lät vedervärdigt, säger ett annat vittne som själv skrek åt gärningsmännen att "det räcker nu".

Som bevis anför åklagaren fyra vittnesförhör, förhör med Niklas Lindgren, samt ett antal beslag från brottsplatsen, exempelvis golfklubban som misstänks ha använts vid misshandeln. Dessutom ska en av de åtalade männens mobiltelefoner ha hittats på platsen.

I domstolen har Niklas Lindgren berättat om hur misshandeln påverkat honom, han har sviter efter en hjärnskakning och är ännu inte helt återställd. Nu ser han det som otänkbart att återvända till orten och han anser att hans ”framtid är oviss nu” efter misshandeln.

Tre män åtalade

De tre misstänkte åtalas alla för grov misshandel, men de åtalade männen nekar till brott.

– Han har inte varit på platsen vid tiden för misshandeln, säger en av de åtalades försvarare.

En av de andra åtalade männen menar att hans skador på händerna inte haft någonting med misshandeln av Hagamannen att göra.

– Jag hade slagits på en boxningssäck utan handskar och fått skador efter det. Det var ju äldre sårskador, de hade läkt, säger han i domstolen.

Enligt åtalet har männen slagit och sparkat Hagamannen samt misshandlat honom med en golfklubba. Av förundersökningen framgår att det handlar om en så kallad järn-trea. De slog honom i ansiktet, huvudet och på överkroppen och orsakade svåra skador.

Rättegången, som hålls i Luleå tingsrätt, inleddes vid lunch i dag och avslutas i morgon eftermiddag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Hagamannen överfallen

ÄMNEN I ARTIKELN

Hagamannen överfallen

Brott