Fallet Samir – åklagaren yrkar på resning

Med 30 knivhugg dödades Samirs styvmamma våren 1986.

Samir drog kniven ur hennes kropp, och ringde 90 000. När polisen kom erkände han.

Men var det Samir som dödade styvmamman?

I ett år har Aftonbladet granskat fallet – i dag tillstyrkte åklagaren att Samir ska få resning.

– Det här innebär i praktiken att han frias, säger Aftonbladets rättsexpert Oisín Cantwell.

Samir var bara 15 år, den där vårmorgonen, den 21 maj 1986, när han ringde larmnumret och sa att han dödat sin styvmamma. Senare samma år dömdes han till sluten rättpsykiatrisk vård.

Men efter två år på institutionen tog han tillbaka sitt erkännande – han säger att han tog på sig skulden för att hans pappa inte skulle hamna i fängelse – men inget hände.

Fallet, Samir och upprättelsen - Fallet - En grävpodd från Aftonbladet

Fann märkliga omständigheter

Det tog fram till i våras då Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson började intressera sig för fallet. Ju mer han grävde, desto fler märkliga omständigheter fann han.

Varför fanns inget blodstänk på Samirs kläder?

Tidpunkten för dödsfallet stämde inte med Samirs berättelse?

Antalet knivhugg stämde inte alls med vad Samir berättat?

Det visade sig också att polisen som ledde utredningen aldrig, varken förr eller senare, utrett ett mord – men kastades in i utredningen, eftersom alla erfarna mordutredare var upptagna med mordet på Olof Palme.

Nådde miljonpublik

Podden #Fallet tog form och lyssnarna kunde följa Anders Johanssons arbete i drygt tio timslånga avsnitt.

Avsnitten har laddats ner 2,5 miljoner gånger.

I slutet av juli lämnade advokat Sargon De Basso och biträdande juristen Karl Emil Ekdahl in en resningsansökan till hovrätten – som till stor del bygger på Aftonbladets avslöjanden – med en begäran att den 29 år gamla domen ska rivas upp.

Förundersökningen öppnades

Den 10 september 2015 öppnade åklagaren förundersökningen på nytt för att utreda om Samir verkligen begick mordet. Bland annat genomfördes förhör och det gamla spårmaterialet som fanns kvar i polishusets källare analyserades.

Det är utifrån resultaten av de undersökningarna och förhören som kammaråklagare Anders Tordai i dag beslutade att han ska tillstyrka resningsansökan för Samirs fall i hovrätten – och därmed möjlighet för Samir att få upprättelse och bli friad.

– Det föreligger nya omständigheter och bevis som inte förebringats tidigare och vars förebringande sannolikt skulle medfört att Samir frikänts från ansvar för brottet, skriver åklagaren.

Samirs pappa, som av Samir pekas ut som den verklige gärningsmannen, avled i cancer 2009.

Nya vittnesmål

Det framgår också att det finns nya vittnesuppgifter, en person som sett mordet, och som säger att det inte var Samir som dödade styvmamman – i stället pekas pappan ut som gärningsman.

En ny blodbildsanalys har också gjorts som visar att blodspåren på Samirs kläder inte stämmer överens med att han skulle vara den som höll i kniven, utan snarare att han "lagt sig ner i blod som börjat koagulera".

– Jag gör bedömningen att domen mot Samir i det närmaste uteslutande grundades på hans erkännande, skriver åklagaren.

– Under den nu återupptagna förundersökningen bedömer jag att bevisning framkommit som entydigt talar mot att Samir är gärningsman. Sammantaget anser jag att det nu finns bevisning som inte förebringats tidigare och det är sannolikt att dess förebringande skulle ha lett till att Samir frikänts. Jag anser därför att resning bör beviljas.

”Jag skrattar och gråter om vartannat”

Aftonbladet når Samirs mamma Farida strax efter att beskedet kommer.

– Jag skrattar och gråter om vartannat. Jag visste från början att det inte var han.

Det har varit en 29 år lång kamp för familjen.

– Jag har gått till tingsrätten och försökt berätta att det inte var Samir men de har inte velat lyssna.

Och framförallt har Samir lidit enligt mamman.

– Han har fått sådana problem av det här, han har haft det jättesvårt. Nu tackar jag Gud, och er, för att han är rentvådd, säger Farida.

"Journalistiskt jobb i världsklass"

Aftonbladets publisher Jan Helin säger:

– Detta är ett konkret resultat av grävande journalistik och ett engagerande nytt berättargrepp. Anders Johansson och teamet runt fallet har bokstavligen gjort ett journalistiskt jobb i världsklass.

Fallet - En grävpodd från AftonbladetFallet, Samir och upprättelsen - Fallet - En grävpodd från Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN