Kyrkoledare åtalas för miljonbedrägeri

avMira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
Kyrkoledaren åtalas vid Södertörns tingsrätt.

Polisen avlyssnade telefoner och spanade utanför bostäder och kyrkan för att säkra bevis för misstänkt miljonbedrägeri.

Nu åtalas en 65-årig kyrkoledare samt ytterligare 16 personer för grov ekonomisk brottslighet.

– Samtliga nekar till brott, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Den 65-årige kyrkoledaren åtalades i går i Södertörns tingsrätt, tillsammans med sexton andra personer. Polisutredningen pågick i cirka ett och ett halv år och resulterade i ett förundersökningsprotokoll på cirka 11 000 sidor. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott, försök till grovt bedrägeri samt grov urkundsförfalskning.

Fick sex miljoner kronor

Felaktiga uppgifter har lett till att sammanlagt sex miljoner kronor utbetalats från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen till tre ideella verksamheter, som samtliga har nära anknytning till en kyrka,  samt till 14 personer. De tre företrädarna för verksamheterna åtalades, en av dessa är kyrkoledaren som betecknas som huvudman i bedrägerihärvan. Han åtalas på samtliga punkter i åtalet.

De 14 personerna misstänks ha tagit emot olika typer av bidrag för heltidsjobb, utan att varit på sina arbetsplatser.

– Personerna har påståtts arbeta för föreningarna, vilket utredningen visar att de inte har gjort. Arbetsförmedlingen har blivit lurad när man beslutat om stöd och pengarna skulle alltså aldrig ha betalats ut, säger kammaråklagare Eva Wintzell, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åtalet omfattar utbetalningar att statligt stöd under tiden 2012 och till och med januari 2015.

Samtliga nekar till brott

Två av de ideella verksamheterna har enligt åklagare inte funnits på något annat sätt än endast på papper.

– Vi hävdar att dessa var  "pappersprodukter", säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till Aftonbladet.

De statliga bidragen som är aktuella i åtalet är lönebidrag, trygghetsanställning, nystartsjobb och sysselsättning inom jobb- och utvecklingsgarantin.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Endast en av stödtagarna, en kvinna har medgett att hon inte alls varit på sin arbetsplats.

– Men även hon nekar till brott, säger Isabelle Bjursten.

Avlyssnade och spanade på misstänkta

De felaktigt utbetalda pengarna har dels hamnat i bidragstagarnas egna fickor och del har kyrkoledaren använt dem i sin verksamhet. Endast små summor ska ha hamnat på hans konto, enligt åklagaren.

För att säkra bevis har polisen avlyssnat de misstänktas telefoner under längre tid, samt haft span under stödtagarnas bostäder under tiden dessa bör ha varit på jobbet. Polisens spanare har även tagit bilder som nu ingår i åklagarens bevisning.

– Brotten är grova eftersom man satt detta i system, det pågått under en längre tid och det handlar om höga belopp. Dessutom är det ett angrepp på trygghetssystemet och därmed särskilt allvarligt, säger åklagare Eva Wintzell.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott