Styckmördad kropp hittades i Volvo – efter ett år

1 av 4
KRIM

I ett års tid förvarade 40-åringen den äldre mannens kvarlevor i sin bil.

Men till slut reagerade grannar på en kraftig doft från bilen – och i Volvon hittades den styckade kroppen.

Nu döms 40-åringen till fängelse för att ha mördat mannen för en myntsamling.

I bakluckan på 40-åringens Volvo hittade polisen kvarlevor efter en man i 60-årsåldern. Den styckade kroppen hade förvarats i bilen i över ett år tills folk reagerade på den starka doften. Enligt 40-åringen fanns det ett avtal mellan honom och mannen i 60-årsåldern – där avtalet skulle ha inneburit att han skulle hjälpa den äldre mannen att dö och sedan ta hand om kroppen.

I gengäld skulle 40-åringen få mannens myntsamling, värt runt en halv miljon.

Men att det funnits något avtal tror inte tingsrätten på.

De dömer nu 40-åringen i fängelse i 17 år för mord, brott mot griftefriden, grovt bokföringsbrott och grov förskingring.

Mördade – för myntsamling

40-åringen hade tidigare arbetat på ett stödboende där mannen i 60-årsåldern bodde. I mars år 2016 anmäldes den äldre mannen försvunnen. Enligt åklagaren mördades han samma dag, genom att 40-åringen slog honom i huvudet tre gånger med en hammare. Enligt förundersökningen transporterade 40-åringen sedan den döda kroppen till ett skogsområde i Sollentuna kommun där han styckade kroppen.

Därefter lades kroppsdelarna i bakluckan till Volvon och fick ligga kvar där tills polisen hittade dem ett år senare. Under tiden ska 40-åringen ha kört runt med bilen – samtidigt som kvarlevorna legat i bilen.

Enligt åklagaren mördade han den äldre mannen för att komma över myntsamlingen och 40-åringen hade under en längre tid haft ett spelberoende:

”Dödandet har skett uppsåtligen. Det har varit brutalt och utförts för att komma över (mannen i 60-årsålderns) myntsamling”, står det i domen.

Enligt domen har 40-åringen levt under en stark press: ”både på grund av den ekonomiska situationen och för att han har haft en död kropp i bilen”.

Tidigare ostraffad

Själv har 40-åringen förnekat mord men erkänt brott mot griftefriden. 40-åringen är sedan tidigare ostraffad.

Bortsett från mordet och brott mot griftefrid döms alltså 40-åringen också för grovt bokföringsbrott och grov förskingring. Detta för att han bland annat ska ha tagit ut stora summor kontanter från ett bolag där han varit styrelseledamot till ett värde av runt en miljon kronor.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Sollentuna