Polisen misstänker: Ann-Christine och Tor mördades – för 15 000 kronor

1 av 6

avJohanna Rapp

KRIM

Polisen misstänker att 24-åringen tog ut 15 000 kronor från Tor och Ann-Christine Lekanders bankkonto – efter att de brutalt mördats.

I förhör pressar polisen den misstänkte 24-åringen på hur han kunde mörda två människor för bara några tusentals kronor.

– 7 500 kronor per person. De fick plikta med sina liv, ett människoliv: 7 500. Sedan har du ju haft utgifter för att du har fått åka till Mantorp, du har köpt saker så det är ju inte ens så mycket pengar du fick ut i facto. Var det värt det här? undrar förhörsledaren.

Söndagen den 11 juni var Tor Lekander, 70, och Ann-Christine Lekander, 62, hemma på sin gård utanför Mantorp. Enligt förhör hade paret inte gjort något särskilt under helgen och Ann-Christine hade varit förkyld. Två dagar senare hade de planerat att gå på speedway. I förundersökningen står det att en anhörig försökte söka dem under söndagen – men utan svar. Efter att man inte fick tag på varken Tor eller Ann-Christine åkte anhöriga hem till dem under måndagen.

Då gjorde man en fruktansvärd upptäckt.

Paret hade blivit knivskurna och tejpats, enligt åklagaren var både tejpandet och knivskärningen var för sig dödande.

Polisen upptäckte sedan att någon under söndagen, strax efter klockan 16, tagit ut 15 000 kronor från deras konto, vid en bankomat i Borensberg. Då hade någon tidigare under dagen fört över först 1 000 kronor och sedan ytterligare 20 000 kronor från Ann-Christines sparkonto till privatkontot.

Enligt åklagare Helene Gestrin är det den nu mordåtalade 24-åringen som gjort uttaget, och även om han förnekar morden erkänner 24-åringen att han tagit ut pengarna.

Hade kunnat få ut mer pengar

Den mordmisstänkte försökte få ut ännu mer pengar, men då de satt en spärr på sitt konto där uttaget per vecka reglerades, lyckades 24-åringen inte få ut en större summa.

Enligt förundersökningen hade dock rånbytet kunnat bli större om även Tors bankomatkort använts.

Trots att dna från 24-åringen säkrats på brottsplatsen, hans fingeravtryck hittats på en av deras mobiltelefoner, och man kunnat spåra hur han köpt den speciella tejpkombinationen som användes ihop med en kniv och en soft airgun genom hans kontokort och mobil – så nekar han bestämt till morden.

”Var det värt det här?”

I förhör har polisen försökt pressa den 24-årige småbarnspappan – men han erkänner ingen inblandning i morden. Polisen undrar vad han tänker om morden och om summan de påstår att han kom över:

– 7 500 kronor per person. De fick plikta med sina liv, ett människoliv: 7 500. Sedan har du ju haft utgifter för att du har fått åka till Mantorp, du har köpt saker så det är ju inte ens så mycket pengar du fick ut i facto. Var det värt det här? undrar en av förhörsledarna när de hör 24-åringen.

– Inga kommenterar, svarar han.

– Hur kändes det sen när du använde dom där pengarna? undrar förhörsledaren.

– Ingen kommentar, säger 24-åringen.

– Kändes det bra tycker du?

– Ingen kommentar.

– Och veta att de här fick du på grund utav att du dödade två personer på ett fruktansvärt sätt? Ingen snabb död precis, säger förhörsledaren.

– Jag har ingen kommentar på det, svarar 24-åringen.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM