Morddömde Martin, 24, svårt misshandlad i fängelset

KRIM

Två män åtalas för misshandel på Kumlaanstalten

1 av 4 | Foto: I polisförhören säger Martin Törnblad att han tror det handlade om att han ansökt om resning.

Martin Törnblad, 24, är dömd för att ha skjutit ihjäl sin svärfar.

Nu har han misshandlats grovt inne på fängelset och två andra dömda mördare är misstänkta.

– Jag ska berätta vem som mördade min svärfar. De gillar inte golare, har Törnblad sagt i polisförhör.

Det var i oktober förra året som den morddömde Martin Törnblad, 24, misshandlades grovt på Kumlaanstalten utanför Örebro, där han avtjänar sitt straff. Misstänkta för brottet är två andra morddömda män, båda 30 år gamla.

Enligt åtalet har de flera gånger slagit, sparkat och stampat mot Martin Törnblads huvud.

– Det var två killar som ville prata med mig inne i min cell och jag sa att vi kunde ta det utanför cellen. När de märkte att jag inte ville följa med dem in slog och sparkade de på mig, sa han i förhör enligt polisens förundersökning.

”Skulle avslöja den skyldiga”

I polisförhören säger Martin Törnblad att han tror det handlade om att han ansökt om resning:

– Jag är dömd till 18 år för mord på min svärfar och jag har ansökt om resning till Högsta domstolen. Jag har sagt att jag ska berätta vem som mördade min svärfar och det har spridit sig på avdelningen. Nu får jag stryk för att jag inte ska gola.

Det var i slutet av sommaren 2012 som lantbrukaren och mångmiljonären Göran Lundblad mystiskt försvann. Först två år senare fick polisen ett genombrott i utredningen. Martin Törnblad berättade för Missing People var han och flickvännen Sara Lundblad, dotter till Göran Lundblad, hade grävt ner Göran på en åker. Innan dess hade de skjutit ihjäl honom med en hagelbössa. Motivet uppges vara pengar.

Polisen hittade Göran Lundblad där Martin hade sagt att han fanns. Martin Törnblad har efteråt berättat att varken han eller flickvännen Sara hade något med mordet att göra. Istället menade han att det var en annan anhörig.

Båda två dömdes till 18 års fängelse för mord.

Högg ihjäl vän med dolk

En av de nu åtalade 30-åringarna är sedan tidigare dömd för ett uppmärksammat mord. Det var på en fest i Askersund som han högg ihjäl en kompis med bland annat en fantasydolk. När en kompis tog ifrån honom den 40 centimeter långa kniven hämtade han en kökskniv från köket och högg ihjäl sin vän inför ögonen på de andra festdeltagarna.

Mannen dömdes till 18 års fängelse för mordet på festen.

Den andra 30-årige mannen är även han dömd för mord. Han sköt ihjäl Jörgen Lindskog, 49, tidigare ledare för Outlaws MC i Blekinge, och mordet beskrivs i domen som en ren avrättning.

Finns övervakningsfilm

Enligt åklagaren bör misshandeln på Kumlaanstalten anses vara särskilt grov eftersom de båda 30-åringarna visat särskild råhet och hänsynslöshet.

– Misshandeln är brutal. Det är mängder av sparkar och slag, de slår ner honom i marken, säger kammaråklagare Anders Persson.

Mannen som är dömd för att ha huggit ihjäl sin vän på festen har valt att inte kommentera brottet överhuvudtaget, medan den andre åtalade nekar till brott.

Bevisläget är mycket gott enligt åklagaren.

– Vi har en film som visar precis vad som har hänt, det är det bästa bevis man kan ha, säger Anders Persson.

Rättegången hålls vid Örebro tingsrätt i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Örebro