”Ska göra honom stolt och föra vidare hans budskap”

avSara Cosar

Publicerad:
Uppdaterad:

Leith Eskandar släpper album med sin brors låtar

20-åriga elevassistenten Lavin Eskandar var ett av offren i attacken mot skolan Kronan i Trollhättan. På lördag släpps albumet "Ängel" där Leith Eskandar färdigställt låtarna hans yngre bror påbörjade.

– Många har hört av sig och säger att det är fint att vi hedrar honom, säger han.

För ett år sedan, den 22 oktober 2015 gick 21-åriga Anton Lundin Pettersson in på skolan Kronan och högg tre personer till döds. Gärningsmannen själv sköts av polisen. Hans första offer var elevassistenten Lavin Eskandar

– Året har gått fort och det känns som att vi har blundat igenom året. Man har sett föräldrarna helt förstörda men inte kunnat göra någonting, det finns inget man kan göra för att trösta. Man är förstörd inombords, men jag har försökt fokusera på musiken, säger Leith Eskandar, Lavins bror.

Han fick ett samtal från sin pappa, som berättade att Lavin blivit knivhuggen. När han fick beskedet var han på jobbet och åkte direkt till Lavins arbetsplats.

– Inte ens ambulansen hade hunnit fram, jag tog mig in på något sätt och såg honom ligga framför mig. Sedan kom ambulansen och började med hjärt- och lungräddning med det fanns inget de kunde göra, säger han.

– Trots att jag såg hans kläder kunde jag inte förstå att det var han. Jag stod där i två timmar, sedan började inse att det var han. Första tanken var 'vad ska jag säga till min mamma', berättar Leith.

Musikintresse i familjen

Leith och Lavin delade intresset för musik och även deras pappa har varit musiker. Nu släpps albumet "Ängel" med sex låtar som Lavin påbörjade och som nu färdigställts.

– Jag lyssnade på låtar han spelat in och kände att de var riktigt bra och att jag måste slutföra hans projekt.

Albumet innehåller sex låtar som Leith Eskandar framför med hans och Lavins vänner, bröderna Emil och Jemin Jeminovic. De har varit med och skrivit låtarna och musiken.

– Man blir ledsen för att han inte finns vid liv och jag kan höra hans kreativitet. Det är jobbigt att lyssna på men jag är samtidigt stolt över det som han åstadkommit, säger Leith.

Han berättar att hans föräldrar också känner en stolthet över att musiken släpps och budskapet lever vidare. Albumet är döpt efter en av låtarna som handlar om en ängel, som Lavin skrev precis innan attacken på skolan.

– Det har varit tufft  men fokuset är att göra någonting positivt av det. Det viktigaste för honom var att folk skulle bli glada, att sprida glädje. Min bror var en underhållare, säger Leith Eskandar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM