Mordmisstänkt häktad för gammalt mord

KRIM

En 29-årig man har häktats misstänkt för ett tre år gammalt mord.

Han greps i måndags efter att ha varit på flykt i två år.

– Han förnekar brott, säger åklagare Ulrika Åberg.

Klockan 22.10 i måndags greps en man, född 1987, misstänkt för ett tre år gammalt mord. Mannen hade varit på flykt utomlands sedan december 2014 då han häktades i sin utevaro. Varför han kom tillbaka till Sverige vet åklagaren inte än.

– Han har inte velat svara på den typen av frågor, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Mordet tros ha inträffat i november 2013 och kroppen efter en 28-årig ska aldrig ha hittats. Detta vill Åberg inte kommentera.

– Den informationen håller vi för oss själva i nuläget. Men tro mig när jag säger att vi har fog för våra misstankar om mord och att det inte är människorov, säger hon.

Bakgrunden till det misstänkta mordet ska ha varit slitningar inom en kriminell gruppering som bland annat kontrollerade delar av knarkhandeln i Bergsjön.

Häktas på sannolika skäl

I dag häktades 29-åringen av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han misstänks även för försök till grovt narkotikabrott och grov misshandel. Misshandeln ska ha inträffat i samband med uppmärksammade Bergsmålet, där tolv män dömdes 2014.

Narkotikabrottet ska ha skett när mannen greps.

– Jag kan inte säga vad som hänt, men brottet är inte fullbordat. Det har inget med mordoffret att göra, säger hon.

Mannen förnekar alla tre brott.

Enligt uppgift till Aftonbladet bestod gängets ledning av tre bröder, men när en av dem hösten 2013 började avtjäna ett längre fängelsestraff, och en annan åkte utomlands försökte flera av de yngre gängmedlemmarna ta över ledarskapet och våldet inom gruppen eskalerade.

Teorin: Dog i lägenheten

Den yngsta av bröderna, som var kvar i frihet i Sverige, tog hjälp av den 28-årige mannen, som stod bröderna nära, för att behålla sin position.

Tre dagar efter att fängelsebrodern inställde sig på anstalten den 15 november försvann 28-åringen spårlöst. Polisen har länge trott att han blivit mördad. Man har hittat någon typ av spår för att mannen ska ha dött i sin lägenhet i Bergsjön.

– Offrets bostad är brottsplatsen, säger Ulrika Åberg, som inte vill kommentera vad man hittade 2013.

Den nu häktade mannen greps utomhus i ett skogsparti i Göteborg, enligt GP.

”Många utredningsåtgärder att göra”

Ingen annan är i nuläget gripen för de brott som 29-åringen misstänks för.

Nu kommer man att hålla fler förhör med den häktade mannen. Dessutom ska man analysera de uppgifter han lämnat med tidigare information i ärendet.

– Det finns också många tekniska utredningsåtgärder att göra, säger Ulrika Åberg.

 PLUS:  Olösta mordfall

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott