Häktas inte - eftersom filmen visar hur han misshandlar polisman

Polisman i Skövde fick hjärnskakning och tänderna utslagna

avMira Micic

Ett brödrapar greps efter att en polis blivit brutalt misshandlad i Skövde i onsdags.

En av bröderna släpptes i dag, den andre begärdes häktad i eftermiddag – efter att polisen fått in övervakninsfilmer som visar misshandeln.

– Man kan konstaterat att det var han som angripit polismannen, säger kommissarie Lars Johansson vid polisen i Skaraborg.

Tingsrätten beslutade i dag att släppa den misstänkte på fri fot - ”eftersom misshandeln fångats på film”.

– Han är fortfarande misstänkt, säger häktningsdomaren Peter Stafverfeldt.

En polisman blev brutalt misshandlad i onsdags kväll, efter att ha åkt till busstationen i Skövde på ett larm om stökiga personer på en buss. Polispatrullen blev attackerad så fort de kom fram.

Den misshandlade polisen fick hjärnskakning och tänder utslagna och fördes till sjukhus.

Två män greps och anhölls kort efter misshandeln.

– De blev utpekade då de tog sig till stan, en bit från platsen. De är två bröder, lite över 30, säger kommissarie Lars Johansson på roteln för grova brott i Skaraborg som utreder misshandeln.

Brödraparet var först misstänkta för flera brott, bland annat våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman med mera.

Misshandeln fångad på film

Men misshandeln fångades på film och efter att polisen fått in övervakningsfilmerna, beslutade man i dag att släppa den ena brodern. Han är fortfarande misstänkt för brott, men inte något som är riktat mot den misshandlade polisen, utan för hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd i samband med att han greps.

1 av 2 | Foto: Stefan Svensson

– Vi har hört de här personerna och vi har redan fått in filmerna från den här platsen och då kan vi följa förloppet för att verifiera vad som hänt, säger Lars Johansson.

Den andra brodern, som är 30 år, begärs häktad i eftermiddag. Han är misstänkt för grov misshandel och grovt våld mot tjänsteman.

– Man kan konstatera att det var han som angrep polismannen, säger Lars Johansson.

30-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, ringa misshandel samt våldsamt motstånd. Båda gångerna dömdes han till böter.

Hur mår polismannen?

– Han är hemma nu, men han är omtöcknad, säger Lars Johansson.

Häktas inte - eftersom gärningen finns på film

Klockan 15 i dag inleddes häktningsförhandlingen i Skaraborgs tingsrätt.

Vid 15.45 kom beslutet från tingsrätten: 30-åringen släpps på fri fot, men är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för ”i vart fall grov misshandel”.

Skälet till att han släpps fri är att det syns på övervakningsfilmen när han misshandlar polismannen, uppger Skaraborgs tingsrätt.

Rådman Peter Stafverfeldt är den som fattade beslutet om att mannen inte ska vara fortsatt frihetsberövad i väntan på åtal.

Hur resonerade du, varför släpps mannen?

– Därför att det här var ingen person med brottsligt förflutet utan den enda grunden som åklagaren hade anfört att han skulle häktas det var att förstöra eller försvåra utredningen på något sätt.

– Och då fick vi reda under häktningsförhandlingen att det fanns en övervakningsfilm som har dokumenterat händelseförloppet och då ansåg jag inte att kunde försvåra utredningen eftersom han finns på film så kunde han i alla fall inte göra det i någon större utsträckning - eller det var inte proportionerligt att han skulle sitta häktad, säger Peter Stafverfeldt.

På filmen syns alltså att det är han som misshandlar polismannen?

– Så har jag förstått det, men jag har inte sett filmen.

Och risken att han flyr?

– Det finns en sådan häktningsgrund man kan använda men den hade inte åklagare påstått. Normalt sätt kan man påstå antigen flyktfara eller den här som vi kallar för kollusionsfara - att man förstör utredningen. Och så finns den tredje om det finns risk för fortsatt brottslighet. Men då krävs det i princip att man tidigare gjort sig skyldig till något liknande så man något på fötterna när man säger det, säger Peter Stafverfeldt.

Han har tidigare dömts för våldsamt motstånd och ringa misshandel, bland annat?

– Det är möjligt, men våldsamt motstånd är bötesbrott, det är småsaker och inte jämförbart.

Att misshandla en polis så grovt är ändå ett allvarligt brott?

– Det finns ytterligare en häktningsgrund som inte heller gjorts gällande här: det krävs att minimistraffet är två års fängelse. Då anses det så allvarligt att man kan häkta i alla fall. Men här är det 1,5 år. Så det räcker inte riktigt till.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
En 30-årig man som är misstänkt för misshandeln av en polisman i Skövde sattes på fri fot av Skaraborgs tingsrätt. Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM

Skövde

Skaraborg