Blockades i sociala medier – högg exet besinningslöst

KRIM

När flickan gjorde slut med killen som hon lärde känna på Snapchat började han förfölja henne i sociala medier.

Efter att hon blockat honom dök han plötsligt upp på hästgården där hon jobbade.

– Sen så bara tryckte han upp mig mot hörnet och så började han bara hugga hugga hugga, sa hon till larmoperatören innan hon tappade medvetandet.

Målsäganden har blivit knivskuren i en sadelkammare”, skriver polisen i händelserapporten.

Flera knivskador i nacken. Flera knivskador på båda benen. Flera knivskador på magen”.

Den medvetslösa 17-åriga flickan kördes till akuten där hennes skador bedömdes som livshotande.

1 av 5 | Foto: Polisen
Den misstänkte 20-åringen greps kort efter överfallet på flickan.

Den tisdagen i juli i år hade flickan tidigt på morgonen gått till stallet på hästgården i Göteborgsområdet, där hon jobbat länge. Hon utförde sina vanliga sysslor och var nästan klar med arbetet när hon hörde ett ljud. Hon var ensam i byggnaden och höll på att lyssna på en ljudbok om ett mordfall.

Gjorde slut - jagades i sociala medier

En månad tidigare hade hon gjort slut med en 20-åring som hon träffade via Snapchat. Då började mardrömmen. Han förföljde henne i sociala medier, kontaktade henne via Instagram, Snapchat och Facebook, berättade hon under utredningen. Hon försökte blidka honom genom att gå med på att mötas, men höll fast vid att de inte skulle vara mer än kompisar.

Men det kunde han inte acceptera, berättade flickan för polisen. Han fortsatte att kontakta henne och när hon blockade honom skapade han nya konton, bland annat ett Instagram-konto där han skrev kränkande påståenden om henne.

Enligt utredningen hade den unge mannen mått psykiskt dåligt under flera år. Han hade kontinuerlig kontakt med psykiatrin, men hans anhöriga vittnade om sin långa kamp och om att han, enligt deras uppfattning, inte hade fått tillräckligt med hjälp och att de fruktade för vad som skulle kunna hända. Deras rädsla handlade mest om att han skulle skada sig själv.

I förhör berättade 20-åringen själv efter dådet hur han länge fruktat om att han skulle skada någon och hur han tidigare skadat djur.

Tisdagen den 3 juli åkte han till stallet där hans ex befann sig, öppnade dörren till ladan och klev in.

Larmade SOS och skrek på hjälp

Flickan hörde när han kom in:

– Alltså fotsteg bara, men jag jag lyssnade på en ljudbok och så var det precis en mördare som skulle mörda en tjej så då var jag jättenojig redan så då tänkte jag inte så mycket på det, men sen så hörde jag att porten öppnades till ladan för den låter ganska mycket, så då slappande jag av för jag trodde det var NN (en annan person som jobbar i stallet, red.anm), som bara hade glömt nånting eller nåt, så då gick jag så här ut halva vägen från sadelkammaren men då så kom XX (20-åringen) typ, då var han på väg in i sadelkammaren, så sa han hej och så tryckte han upp mig i hörnet.

20-åringen ska då dragit fram en kniv och huggit henne besinningslöst.

– Jag tror att han högg i magen först och då åkte jag liksom bakåt och sen så ramla jag nog, berättade flickan i förhör.

– Då fortsätter han bara hugga överallt och då skrek jag ju tills han bara sprang iväg.

Flickan lyckades ringa SOS, samtidigt som en man som befann sig i närheten hörde hennes desperata skrik och rusade in för att hjälpa henne. Flickan lyckades peka ut den misstänkte innan hon förlorade medvetandet.

– Det är panik alltså, det är panik, det är panik, ropade mannen som kom för att hjälpa henne, i telefon.

Polis och ambulans ryckte ut till platsen.

Åtalad för mordförsök

Kort efter det fick polisen ännu ett larm från samma område.

En kvinna ringde och sa att hon mötte en man som kom gåendes från ridvägen.

Mannen skrek "ring ambulans och polis" och sa även att han var psykiskt labil och att han hade försökt mörda sin ex-flickvän. Vidare sa han till kvinnan att han mått psykiskt dåligt under lång tid, att han tidigare varit våldsam, att han skadat anhöriga och djur med slag.

Mannen hade blodiga sårskador på händerna, som han fick när han högg flickan.

– Han sa att han bara hade väntat på att något sådant här skulle hända och att han försökt söka vård men inte fått den hjälp han behövt och att ingen lyssnade på honom, berättade kvinnan senare för polisen.

20-åringen greps och åtalades för mordförsök. I förhör tog han tillbaka det han sa om att han ville döda flickan och att allt var ”lulligt” i huvudet och att han hade svårt att minnas händelsen.

”Stort behov av hjälp”

– Jag känner en oerhörd rädsla och ångest. Jag vet att jag verkar lugn utåt, det är det folk får som uppfattning av mig. Det är sån jag är.

– Jag känner mig extremt psykiskt instabil och känner att jag är i stort behov av hjälp.

Överfallet beskrev han som en ”episod” han haft.

– Just en sån här episod för mig det är ofta många jobbiga känslor kommer upp och jag kan bli ganska aggressiv. Förr har jag varit aggressiv hemma, jag har försökt att hålla mig till det, så bra som det går. Men det här var alltså nånting helt annat.

Rättegången mot mannen pågår fortfarande.

Så här är det: Våld och brott 02:15
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott