Se det misstänkta parets fräcka stölder från äldre – Siv: Jag känner mig otrygg

avJohanna Hellsten

Publicerad:

Paret, en 48-årig man och 44-årig kvinna, misstänks systematiskt ha stulit från äldre.

De är klassiska ficktjuvar, där en avleder uppmärksamheten och den andra tar värdesaker enligt utredningen - men i ett fall blev de våldsamma och använde tvång.

Här kan du se hur paret går tillväga för att lura de äldre offren, alla mellan 72 och 93 år.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Ett par misstänks för åtta grova stölder och två försök till grova stölder. i flera av fallen har åklagaren åberopat övervakningsfilmer. I inslaget ovan kan du själv se hur paret tycks agera vid de misstänkta brottstillfällena.

En 48-årig man och en 44-årig kvinna, misstänks systematiskt ha lurat äldre på pengar och värdesaker i västra Sverige.

Polisen, med bland annat Circa-gruppen som jobbar specifikt med brott mot äldre, kunde tillslut ringa in det misstänkta paret.

De åtalades för åtta grova stölder och två försök till grov stöld, offren är mellan mellan 72 och 93 år. I de flesta fallen finns bevis i form av övervakningsfilmer.

Fräck stöld mot 81-åriga Siv

Enligt utredningen är paret klassiska ficktjuvar, som avleder offrens uppmärksamhet för att kunna stjäla.

På Coop i Stenungsund är 81-åriga Siv, som egentligen heter något annat, för att panta de tomburkar hon hade hemma. Under tiden kommer en man och en kvinnan fram och pratar med henne.

Samtidigt syns det tydligt på en övervakningsfilm att kvinnan lutar sig fram över väskan och stoppar ner handen och tar något ur väskan. Siv blir enligt åtalet av med handväska med bland annat plånbok och 700 kronor.

– Jag har tänkt mycket på det som hänt och känner mig väldigt otrygg, säger hon i förhör.

Väktare avbröt stöldförsök

Ett annat offer är 87-årige Björn, som vi kallar honom. Efter att ha varit på Borås sjukhus och tagit blodprover tar han ut 5000 kronor i uttagsautomaten.

Den misstänkta kvinnan kommer fram och frågar om något, Björn tror hon vill växla pengar. Den misstänkte mannen ger sig också in i samtalet.

Tack vare en väktare som anar oråd och som går fram till trion avbryts stöldförsöket den gången.

Blev våldsamma

Vid flera av stöldtillfällena har offren inte märkt att exempelvis plånbok försvunnit förrän de står och ska betala en vara. Men vid ett tillfälle ska paret ha använt våld och tvingat till sig omkring 3 000 kronor från en 80-årig man som sålde Bingolotter åt en fotbollsklubb.

I förhör uppger det 80-årige offret att den misstänka kvinnan kommit från sidan vid båset där han sitter och med våld tryck till om mannens nacke och tvingat ner honom. I tumultet ska 80-åringen också fått en sårskada på kinden.

”Haft mardrömmar”

Rättegången har precis avslutats och nästa vecka meddelas domen mot paret.

– Jag har haft mardrömmar och mått skitdåligt. Dagarna efter var plågsamma, säger ett 80-årigt offer som blev av med plånboken på väg in i en matbutik.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Borås