Dubbelmordet i Kista

Fem mord i Stockholm – på knappt två dygn

Av: 

Gustaf Tronarp

KRIM

Stockholm skakas av en mordvåg.

I veckan har fem personer dödats inom loppet av drygt 36 timmar.

Totalt pågår tolv gängkonflikter i huvudstadsområdet – och polisen arbetar med 47 mordutredningar.

Stockholmspolisen begär nu förstärkning för att klara av belastningen.

– Vi kan inte utesluta nya våldsbrott, säger Patrick Ungsäter, polischef för Stockholm nord.

De senaste dagarna har varit blodiga i huvudstadsområdet. På tisdagsmorgonen mördades ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen, nordväst om Stockholm.

Vid 22-tiden hittades en man död i en trappuppgång i förorten Alby. Polisen misstänker att även han har mördats.

Nästan exakt ett dygn efter det sköts två män till döds i Kista i norra Stockholm. Enligt poliskällor har de skjutits i huvudet från nära håll.

Pågår tolv konflikter

Att fem människor mördas i Stockholm inom en tidsperiod på knappt två dygn är mycket ovanligt.

På en presskonferens på torsdagen uppgav Gunnar Appelgren, chef för polisoperationen Mareld, att det pågår totalt 47 utredningar om mord och 57 om mordförsök i Stockholm. Hittills i år har 17 skjutningar inträffat i staden. De har lett till att sju människor dött och 17 skadats.

Polisen i staden kommer nu att begära extra resurser för att klara av arbetsbelastningen. Regionpolischefen Ulf Johansson beskriver utvecklingen som alarmerande.

– Vi har haft ett stort antal grova brott och skjutningar i Stockholm senaste tiden. Naturligtvis är det mycket allvarligt. Jag har fört samtal med rikspolischefen om förstärkta resurser, och det kommer att komma in en sådan begäran, säger Johansson.

Enligt polisen pågår det just nu tolv konflikter som riskerar att leda till våldsamheter i huvudstadsområdet.

– Sex av dem är i de södra delarna av staden, och sex i den norra. Vi sätter in stora resurser för att kyla av, men vi kan inte eliminera impulshandlingar från unga män som har tillgång till vapen. Men vi kommer att gå in ännu hårdare i den här miljön, säger Appelgren.

– Slutsatsen är att vi inte kan utesluta nya våldsbrott, säger Patrick Ungsäter, polischef för Stockholm nord.

Kan ha gängkoppling

Flera av den senaste veckans dåd misstänks har kopplingar till gängkriminalitet. En av de döda är en ledargestalt i nätverket Lejonen, uppger flera poliskällor för Aftonbladet. Lejonen har sin bas i västra Stockholm. Gänget misstänks bedriva omfattande narkotikahandel och har kopplats samman med en rad våldsdåd.

– Dessa kopplingar är alltid något vi tittar på när det gäller den här typen av brott. Vi har sett en del konflikter mellan olika grupper på sistone, och vi kan inte utesluta att det finns samband. Men det är för tidigt att säga om det faktiskt har med varandra att göra eller inte, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Löfven: ”Fruktansvärt”

På onsdagen kommenterade statsminister Stefan Löven dubbelmordet i Hallonbergen för Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt att det sker mord över huvudtaget. Jag vill inte gå in i ett brottsutredning som faktiskt pågår. Men vi har för mycket organiserad brottslighet i Sverige, sa Löfven, och fortsatte:

– Det är därför vi höjer straffen, måste få bort mer vapen och polisen måste ha mer resurser. Det är en mängd åtgärder som måste vidtas och det gör regeringen.

Aftonbladet har sökt inrikesminister Anders Ygeman. Via sin pressekreterare avböjer han att kommentera den senaste veckans händelser.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Sveriges dödligaste plats: ”Handlar om makt”
Publisert:

LÄS VIDARE

Gängledare mördad i Kista

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbelmordet i Kista

Stockholm

Våldsbrott

Stefan Löfven