Polismyndigheten

Sveriges alla poliser i yttre tjänst varnade: Pepparsprejen kanske inte fungerar

Stor nationell utredning inledd – poliser kritiska

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

En polisman tömde en OC-burk på en person, men fick ingen effekt.

Nu varnas poliser för att deras pepparsprej kanske inte fungerar vid ingripanden.

– Vi felsöker problemet, säger Stefan Marcopoulos på nationellt mediecenter.

Polisen utreder nu pepparsprejen.
Polisen utreder nu pepparsprejen.

Problemet uppdagades i slutet av förra veckan.

Sedan dess har varningstexter publicerats i bland annat interna polisgrupper.

I ett inlägg uppger en polisman att han använde en OC-sprej, även kallad pepparsprej, mot en person i samband med en insats.

Den sprejade personen kände dock inte av något, står att läsa i texten. Inte heller polisen, som senare hamnade i en ”brottningsmatch” med personen, märke någon effekt av ämnet.

Polismannen testade senare att spreja OC-innehållet i handen och skvätta i ögat, samt lukta i burken. Detta utan några problem, fortsätter han skriva i inlägget.

Flera poliser på stationen valde därefter att prova sina pepparsprej, som var tillverkade under samma period. Inte heller de blev påverkade av substansen.

Pepparsprej.

”Samtliga i yttre tjänst informerad”

Polisens mediecenter uppger att en nationell utredning är startad.

– Ja, det stämmer. Man har haft en OC-sprej som inte haft en önskad effekt. Det har hänt i förra veckan. Den ska varit märkt juni 2019, och just nu håller man på felsöker på vad orsaken är till att den inte haft effekt. Man tittar då framförallt på den aktiva substansen, vad som kan ha hänt med den. säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare hos polisen.

Det är inte känt hur många OC-burkar som kan vara drabbade. Stefan Marcopoulos uppger dock att man inte valt att byta ut polisernas pepparsprej.

– Inte än. Däremot har man har skickat ut information till samtliga i yttre tjänst, att just det här tillverkningsdatumet ska man vara observant på att det kan ha sämre effekt.

”Riskerar att sätta poliser i fara”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera poliser som säger att man internt är kritisk till detta.

– Det kan orsaka allvarliga situationer för oss, som vi kan hamna i, om behöver använda sin OC-sprej och den inte har någon effekt, säger en av poliserna, som inte medverkar med namn.

– Det riskerar att sätta poliser i fara. Även om vi så klart har annan beväpning och alltid jobba i åtminstone par, säger en annan.

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, leder utredningen för att försöka ta reda på var problemet ligger, hur omfattande det är och vilka åtgärder som ska vidtas.

– Man kommer främst undersöka genom NFC (Nationellt forensiskt centrum) och titta på den aktiva substansen, säger Stefan Marcopoulos.

– Generellt kan man säga att alla saker som inte fungerar vid ingripanden inte är bra.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Fyra av tio poliser planerar att byta jobb

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Noa, Nationella operativa avdelningen