Polismyndigheten

”Barnen fick gå upp på övervåningen, jag väntade att de skulle skjuta genom fönstret”

Av: 

Johanna Bäckström Lerneby

KRIM

Polismannen fick bilen vandaliserad och de kriminella antecknade hans privata reg-nummer och tog reda på hans adress.

– När dödshotet blev akut ringde jag hem till barnen och bad dem gå upp på övervåningen. Då skulle de vara mer skyddade om de sköt in i huset, berättar han.

Polismannen har jobbat länge med grov kriminalitet. För något år sedan var han inblandad i en polisutredning som utredde flera mord.

– Vi låg på mot de kriminella ganska kraftigt. Och för en del personer blev jag någon slags symbol för polisen, berättar polismannen.

En av de kriminella dödshotade honom, både öga mot öga och på andra sätt. När han kom ut en morgon såg han att någon hade varit på hans motorcykel utanför bostaden.

”Fick kolla så det inte låg en handgranat någonstans”

– Jag var beredd på att någon skulle kasta in en handgranat mot mig. Och det är ju sjukt egentligen, att man måste gå ut försiktigt för att kolla så att det inte ligger en handgranat någonstans innan man kör iväg. Det är ju inte friskt, säger han.

När dödshoten var som mest akuta ringde han hem till barnen och barnvakten och bad dem gå upp på övervåningen och stanna där.

– Det finns ju en oro såklart, samtidigt som jag vet att den här personen egentligen tycker att jag är en bra polis. Men vi pressade dem kraftigt och den här mannen blev desperat, säger polisen.

”De kriminella kartlägger oss”

Polismannen fick skydd. Bland annat förstärktes fönsterglasen i huset.

– De kriminella kartlägger oss på samma sätt som vi kartlägger dem. Vi ska inte tro någonting annat. En dag stod de och kollade regskyltarna på våra privata bilar och för att ta reda på var vi bodde.

Han berättar om en situation när en kriminell indirekt talade om för honom vad de visste: Är det fint att bo i xxxx? Där, i närheten av centrum?

– Han ville visa att de hade koll på var jag bodde. Egentligen vill man ju inte låta sig påverkas, men det är klart att det inte känns bra och att det finns en oro.

Går inte att skydda sig helt

Han säger att det inte går att skydda sig helt.

– Min adress är ju redan ute, om jag flyttar då kanske jag ber om att få skyddade uppgifter. Men helt och fullt går ju nästan inte. Dessutom, om inte vi kan ha öppna uppgifter, hur ska jag då kunna kräva att vittnen som ska vittna mot de här ska våga göra det? säger han.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Vapen