Tovas mördare sökte vård före mordet

Den 23-årige mannen mördade sin flickvän Tova Moberg, 19.

Nu har det rättspsykiatriska utlåtandet kommit – och visar att mannen inte är psykiskt sjuk.

Därmed kan han dömas till livstids fängelse – vilket åklagaren yrkat.

Under flera års tid levde 19-åriga Tova Moberg med våld och hot från den 22-årige mannen.

Bland annat hotade han med att dränka henne.

Till slut hittades hon mördad i en sjö vid sin ex-pojkväns hus utanför Hudiksvall.

Minst 20 hammarslag

Enligt åtalet dödade ex-pojkvännen Tova genom att strypa henne och med en hammare ”eller liknande tillhygge” slå henne minst 20 gånger.

Han la sedan hennes döda kropp i en skottkärra, tillsammans med en fälg, och lindade in kroppen med metalltråd och silvertejp varefter han körde ner skottkärran till sjön där han sänkte den.

– Man kan följa skottkärrespåren på botten och även fotavtryck. Sedan har hennes telefon kastats i sjön närheten, säger åklagaren Christer Sammens.

Strax före jul meddelade tingsrätten att ex-pojkvännen är skyldig till mord, men att han måste genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet bestämdes.

Dagligen knarkat

I utredningen framgår att 23-åringen sedan slutet av tonåren dagligen rökt hasch och marijuana.

Han har också både sålt och tillverkat knark.

Under skoltiden var han tidvis mobbad, och utreddes för en uppmärksamhetsstörning, men gick ut grundskolan med godkänt i alla ämnen och slutförde också gymnasiet.

För ett par år sedan genomgick han en taxiförarutbildning och fick taxiförarlegitimation, men den förlorade han snart efter att ha kört bil med cannabis i blodet.

Under månaderna innan mordet sökte han flera gånger vård för ”panikkänslor, oro och hjärtklappning”. Läkarna gjorde bedömningen att det rörde sig om panikångest, alternativt följder av hans missbruk.

Köpte lugnande tabletter

Dagen före mordet köpte 23-åringen tio tabletter bensodiazepiner, beroendeframkallande lugnande tabletter. Han säger att han inte minns om han tagit dem, men tabletterna har aldrig återfunnits.

Det framkommer i utredningen att han och Tova träffades 2013, genom gemensamma vänner och att de dejtade ett tag innan de under början av 2014 ”officiellt” blev ett par.

Relationen blev dock mer och mer konfliktfylld. Från hösten 2015, berättar 23-åringen att relationen var ”femtio procent konflikter och femtio procent lugn”.

Bland annat hade de regler i förhållandet om att de inte fick lov att ha kontakt med personer av det motsatta könet, vare sig via sociala medier eller att fysiskt träffa personer, utan att den andre i förhållandet hade godkänt kontakten.

”Lättväckt irritabilitet och lättkränkthet”

Den psykiatriska utredningen pågick under drygt två veckor, från den 2 januari till den 19 januari. 23-åringen medverkade enligt läkarna och ”var orienterad och visade inga tecken till avvikande verklighetsuppfattning”.

”Han var mjuk och trevlig i kontakten, så väl mot personal som medintagna”, står det i utredningen.

”Personlighetsmässigt framträder ett flackt känsloliv, relationell osäkerhet och svartsjuka tillsammans med bristfällig tillit, lättväckt irritabilitet och lättkränkthet”.

”Orsakade mer skada”

Han säger att relationen med Tova var ”ömsesidigt destruktiv”, men att han eftersom han var den fysiskt större parten ”orsakade mer skada”.

Före mordet på Tova har 23-åringen dömts för trafikbrott till penningböter. Han har också dömts för olovlig körning, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och rattfylleri.

23-åringen nekar till mordet, och säger sig sakna minnesbilder från natten då han dödade Tova.

Den första februari återupptas rättegången och 23-åringen kommer då få sin påföljd.

Publisert:

LÄS VIDARE